Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Togg’un en büyük rakibi 1.5 milyon TL’ye geldi

AMERİKAN elektrikli otomobil devi Tesla, Türkiye’de bugünden itibaren resmi olarak faaliyetlere başlıyor. Togg’un en büyük rakibi olacak Tesla, 1 yılı aşkın bir süredir devam eden hazırlıkları sonrası dün öğlen saatlerinde sınırlı sayıda gazeteciyle bir basın toplantısı gerçekleştirip araçlarını test ettirdi. Akşam da kalabalık bir grup için Kanyon’da Türkiye lansmanını gerçekleştirdi. Gazete Pencere adına benim de katıldığım öğlen gerçekleşen toplantı ve test sürüşü sonrası merak edilenleri şöyle sıraladım;


KURA YOK, PEŞİNAT 10 BİN TL

· Türkiye’de satışlar sadece online olarak bugün başlayacak, tek satılacak model Berlin’de üretilen C-SUV sınıfında yer alan Model Y olacak.

· 3 farklı versiyona sahip olacak Model Y’nin 455 km menzilli arkadan itişli baz versiyonunun fiyatı 1.548.732 TL, Long Range isimli çift motorlu dört çeker ve 544 km menzilli versiyonunun fiyatı 1,619,532 TL, Performance isimli yine çift motorlu 4 çeker ve 514 km menzilli versiyonun fiyatı ise 1,778,832  TL’den başlayacak. Fiyatlar bugün için tahmini fiyatlar. Kesin fiyat teslimata yakın bir zamanda sunulacak. 

· Kura yok, ön sipariş bedeli 10 bin TL olacak, teslimatlar mayısta başlayacak.


TESLİMATLAR İSTANBUL’DA

· Tüm Türkiye için teslimatlar mayısta sadece İstanbul Kanyon ve Akasya AVM’den yapılacak.

· Teslimat öncesi Merter’de Tesla servisi hizmete girecek.

· İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara’da 30 Supercharger istasyon bugün itibarıyla devreye girecek.

· İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında, diğer EV’ler için 8,6 TL olacak.


DİĞERLERİ VERGİLERE BAĞLI

· 2023’te ne kadar araç getirileceği açıklanmadı ama Berlin’de haftada 5 bin adet üreten fabrikanın talebe yetişeceğinin altı çizildi.

· Model 3, Model S ve Model X’in Türkiye’ye gelmesi ise piyasa koşullarının düzelip, ABD ve Çin’e uy gulanan ek vergilerin durumuna bağlı. 

· Tüm versiyonlarda standart otopilot özelliği yer alacak. FSD (full self driving) isimli gelişmiş otopilot ise mayıs ayında teslimata kadar hazır hale gelecek.

· BTK’nın onayıyla tüm modellerde Berlin’de takılan yerli sim kartları olacak, katma değerli hizmetler çalışacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi