Turkcell'in çalışanlarına yaptığı bilgilendirme tartışma yarattı: Telekomünikasyon devinde neler oluyor?

Turkcell'in çalışanlarına yaptığı bilgilendirme tartışma yarattı: Telekomünikasyon devinde neler oluyor?
Gazete Pencere - Turkcell yönetimi, İstanbul merkezindeki çalışanlarına mesaj atarak seçim gecesi "teknik altyapı çalışmaları" nedeniyle plaza ve ofislere girişlerin yapılmayacağını bildirdi. Çalışanlar, VPN ile de bilgisayarlara...

Gazete Pencere - Turkcell yönetimi, İstanbul merkezindeki çalışanlarına mesaj atarak seçim gecesi "teknik altyapı çalışmaları" nedeniyle plaza ve ofislere girişlerin yapılmayacağını bildirdi. Çalışanlar, VPN ile de bilgisayarlara bağlanamayacak. Uygulamanın her seçim öncesi hacklenme ihtimaline karşı gerçekleştirildiği öğrenildi.

Turkcell'in seçim gecesi teknik altyapı çalışması yapacağını ve çalışanların plazalara ve ofislere girişlerinin olmayacağı öğrenildi.

Turkcell yönetiminden çalışanlara gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Değerli arkadaşlar. 12 Mayıs Cuma akşamı 21.00'dan 15 Mayıs Pazartesi günü 06.00'ya kadar tüm plazalarımızda yapılacak olan teknik alt yapı çalışmaları nedeniyle zorunlu haller dışında plaza ve ofislerimize giriş olmayacaktır. İlgili tarihlerde VPN bağlantısı da yapılamayacaktır."

HACKLENME İHTİMALİNE KARŞI

Turkcell çalışanı bir kaynağın Gazete Pencere'ye verdiği bilgiye göre bu uygulamayı şirket her seçim öncesi yapıyor.

Kaynağın aktardığına göre milyonlarca abonenin kişisel bilgilerini saklayan şirket, seçimde herhangi bir spekülasyon yaşanmaması adına bu uygulamayı hayata geçiriyor.

TURKCELL CEO'SUNDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Halk TV'ye konuşan Turkcell CEO'su Murat Erkan, "Plazada internet mi olur? Plazaya insan girmemesiyle internet ya telefon iletişimi kesilir mi? Plazayı kapatmasak da internet kesilip, yavaşlatılabilir. 2 gün boyunca alt yapı ile ilgili teknik ekibimiz ofiste çalışacak" dedi.

Erkan "Türkiye'de interneti sadece Turkcell sağlamıyor. Turkcell olarak daha önceki seçimlerde de aynı uygulamaları yaptık. Süreci çok hassas yönetiyoruz. Bizim işimiz erişimin kopmaması. Çok iddialı bir cümle ama Turkcell interneti çökmez. Teknoloji işinde mutlaka aksilikler olur biz onlar olmasın diye bu çalışmaları yapıyoruz. Daha önceki seçimde de bu çalışmayı yaptık. Turkcell ile ilgili bir sorun oldu mu? Olmadı. Biz bu seçimin tarafı değiliz. Birçok kuruma partilere, kamu kuruluşlarına hizmet veriyoruz" diye konuştu.

RESMİ AÇIKLAMA DA GELDİ

Turkcell'den gelen resmi açıklama da şu şekilde:

"Bugün sosyal medyaya yansıyan mesajın kaynağı, Turkcell çalışanlarına yönelik olarak yapılan şirket içi bilgilendirme notundan ibarettir. Geçmiş yıllarda her seçim döneminde rutin olarak yapıldığı gibi bahsi geçen çalışma, Turkcell'in seçim günü tüm ülkeye sağlıklı ve kesintisiz iletişim hizmeti verebilmesi için teknik altyapının güçlendirilmesini, kötü niyetli erişimlerin engellemesini ve bilişim altyapılarına yönelik güvenlik tedbirlerini alınması gerekliliği amacıyla yapılmıştır. Müşterilerimizi etkileyen herhangi bir durum söz konusu değildir.

Özellikle iletişim yoğunluğunun arttığı seçim gibi dönemlerde sağlıklı iletişim sağlanması ve iletişim altyapısının sürdürülebilirliği amacıyla önlemler alınması gerektiği hepimizin bildiği bir husustur. Bugün sosyal medyaya yansıyan mesajın kaynağı, Turkcell çalışanlarına yönelik olarak yapılan şirket içi bilgilendirme notundan ibarettir. Geçmiş yıllarda her seçim döneminde rutin olarak yapıldığı gibi bahsi geçen çalışma, Turkcell'in seçim günü tüm ülkeye sağlıklı ve kesintisiz iletişim hizmeti verebilmesi için teknik altyapının güçlendirilmesini, kötü niyetli erişimlerin engellemesini ve bilişim altyapılarına yönelik güvenlik tedbirlerini alınması gerekliliği amacıyla yapılmıştır. Seçim gecesi görevli ve yetkili olmayan Turkcell çalışanlarının herhangi bir aksaklığa veya olumsuzluğa neden olmaması hedeflenmektedir. Müşterilerimizi etkileyen herhangi bir durum söz konusu değildir."

TIKLAYIN - Turkcell hisselerinde büyük kayıp, devre kesici uygulandı

TURKCELL'İN ORTAKLIK YAPISI, KILIÇDAROĞLU'NUN RUSYA'YA UYARISI

Seçime 2 gün kala Türkiye'de dezenformasyon tartışmaları bitmiyor. En son olarak Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyada dolaşıma sokulan videolarla ilgili olarak Rusya'ya bir uyarı yapmıştı:

"Sevgili Rus Dostlarımız, Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hala işbirlikten ve dostluktan yanayız."

CHP liderinin iddiaları gündemdeyken Turkcell'de yaşanan gelişmeler de dikkati çekti. Akıllara telekomünikasyon devinin ortaklık yapısı geldi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan bilgilere göre Turkcell'in yüzde 19,8'lik kısmı, IMTIS Holdings firmasına ait. Bu şirket de Rus Letterone şirketinin bünyesinde bulunuyor.

Rusya ile ilgili tartışmalar devam ederken Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu tür iddiaları Türkiye'nin ana muhalefet liderine iletenler yalancı" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın yaklaşan Türkiye seçimlerine müdahale edeceğine ilişkin iddialar hakkında konuşan Peskov, "Bu iddialar nasıl gündeme bilmiyoruz" dedi.