Ekonomik krizden etkilenen esnafın iş yerleri nazara karşı tütsülendi

Ekonomik krizden etkilenen esnafın iş yerleri nazara karşı tütsülendi
Yozgat'ta nazara karşı koruduğuna inanılan ve üzerlik otundan yapılan tütsüye ilgi arttı. Baharatçı Mustafa Yenice, "Üzerlik otunu dağlardan topluyoruz. Halkımız seviyor, üzerlik otunu tüttürmeyi. İlgi, talep bayağı var....

Yozgat'ta nazara karşı koruduğuna inanılan ve üzerlik otundan yapılan tütsüye ilgi arttı. Baharatçı Mustafa Yenice, "Üzerlik otunu dağlardan topluyoruz. Halkımız seviyor, üzerlik otunu tüttürmeyi. İlgi, talep bayağı var. Günlük nereden baksanız 50-60 veya 80 bağ satıyoruz, belli olmuyor. Evlerine asıyorlar, bazen nazar için yakıyorlar, kimisi evine asıyor, ahırına asıyor, çocuklarının odasına asanlar oluyor" dedi. Ekonomik krizden etkilenen esnafın da iş yerleri tek tek gezilerek tütsülendi.

Anadolu'da nazardan koruduğuna inanılan üzerlik otu, eskisi kadar sık kullanılmasa da pazarda satılıyor.

"Nefes açıcı özelliği vardır"

Yozgat’ta araştırma yaparken bulduğu otantik eşyaları satın alarak Un Pazarı bölgesinde açtığı tezgahta satmaya çalışan Osman Karaca, son dönemde yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle alışverişin de düştüğünü, esnafın üzerindeki karabulutların kalkması umuduyla üzerlikten tütsü yaptı. İş yerlerini gezerek tütsüleyen Karaca, üzerlik otu, tütsü ve nazar konusunda şu bilgileri verdi:

"Üzerliğin faydaları; özellikle nazar da kullanılır Anadolu’da, Yozgat’ta ve Türkiye genelinde. Nefes açıcı özelliği vardır. Fosfor içerdiği için hanelerdeki kötü enerjileri yok eder. Gözlere faydası vardır. Çok eskilere dayanmaktadır üzerlik otu. Hititlerin kuruluş bölgesi olan Çekerek, Aydıncık’ta Kral Anitta der ki; ‘ben bu toprakları teslim aldım, şehrin üzerini toprakla örttüm ve üzerlik tohumu ektim’. Bu yüzden de Çekerek civarında, harabelerde çok miktarda üzerlik otu vardır. Çocuklara çok nazar değer diye, bir yere misafirliğe gidildiğinde, hayvan hastalandığında üzerlik yakılır, tütsü tüttürülür. Böylece nazardan korunduğuna inanılır. Yozgat ve ülkemizde büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. İnşallah bu kötü günlerin de tez vakitte geçip, ticaretimizin daha güzel şekilde alışverişe dönüşmesi için tütsü yaptık."

"Günlük neden baksanız 50-60 veya 80 bağ satıyoruz"

Dağlardan toplanan üzerlik otunu bağ haline getirip 10 liradan satışa sunan baharatçı Mustafa Yenice de "Üzerlik otunu dağlardan topluyoruz. Halkımız seviyor, üzerlik otunu tüttürmeyi. İlgi, talep bayağı var. Günlük nereden baksanız 50-60 veya 80 bağ satıyoruz, belli olmuyor. Evlerine asıyorlar, bazen nazar için yakıyorlar, kimisi evine asıyor, ahırına asıyor, çocuklarının odasına asanlar oluyor" dedi. (ANKA)