Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

VOLTAJ %50 YÜKSELECEK

Dünyada ve Türkiye’de elektrikli otomobillere ilgi artarken altyapı çalışmaları da büyük bir hızla devam ediyor. Avrupa’da 2025’ten itibaren içten yanmalı araçların üretimi sona erip elektrikli araç satışlarında hızlı bir artış beklenirken, Türkiye’de de 10 yılda satışların yüzde 40-50’sinin elektrikli olması bekleniyor.

GEÇEN hafta, “Pili yoksa şansı yok!” başlığıyla, Avrupa’da 2030’dan itibaren C02 emisyon ortalamasının 95’ten 35 gr/km’ye düşeceğini, bunun da benzinli ve dizel araç satışlarını bitirerek tek alternatifin elektrikli olacağını yazmıştım. Bu durum Avrupa’ya hem ithalat hem de ihracatta göbekten bağlı Türkiye için biraz rötarlı olsa da geçerli. Sonuçta birçok marka 2025’ten itibaren dizel ve benzinli araç üretmeyeceği için Türkiye’ye ağırlıklı olarak elektrikli araçlar gelecek. Bu yılın ilk 6 ayında dizel otomobillerin payının yüzde 22’ye, haziranda ise yüzde 16’ya düşmesi, aslında talep olsa da arz olmadığı sürece durumun gidişatını net olarak ortaya koyuyor. Diğer taraftan ihracatının yüzde 75-80’ini Avrupa’ya yapan Türk otomotiv sanayi de, ayakta kalmak için Avrupa’daki sertleşen kısıtlamalara uymak, elektrikli araç üretmek zorunda.
ÖNCE HİBRİT
SONRA ELEKTRİKLİ
Evet model sayısına bağlı olarak şu an Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin payı belki yüzde 1’in altında ama her sene 2-3 kat artığını, farkındalığın yükseldiğini de söylemek lazım. Bunun en güzel göstergesi ise hibrit (benzinli ve elektrikli motor) araçlar. İlk 6 ay sonunda hibrit araçların payı geçen seneye göre yüzde 2.81’den yüzde 8.09’a çıkarken, dizelin artık yavaş yavaş bitmesiyle bu oranın kısa sürede yüzde 20’yi aşması bekleniyor. 2025 yılından itibaren ise Türkiye’de hibritteki gelişmeye paralel yüzde 100 elektrikli araçlarda aynı ivmelenmenin yaşanması kaçınılmaz.
2020’DE YÜZDE 600 BÜYÜDÜ
Bu noktada Türkiye’de sadece elektrikli otomobiller için satış, satış sonrası hizmetleri ve şarj istasyonları kurulumu yapan E-Garaj’ın 3 kurucu ortağından biri olan Ahmet Faruk Usta’nın söyledikleri önemli. Avrupa’da son 5 yıl içerisinde elektrikli araç satışlarının toplam satışlarda önemli bir pay almaya başladığını kaydeden Usta şunları söyledi: “Örneğin Norveç’te bu oran yüzde 70’e ulaşmış durumda. Ülkemizde de son yıllarda bu eğilimin arttığına şahit oluyoruz. Türkiye’de elektrikli otomobil pazarı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 600 büyüdü. 2021 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 1.200 elektrikli otomobil satıldı. Gelecek 10 yılda elektrikli araçların Türkiye toplam pazarında yüzde 40-50 bandına yaklaşmasını bekliyoruz.”

Hem tüketimi hem bakımı hem de vergisi düşük

E-Garaj’ın 3. kurucu ortağı Kutay Yamacı ise işletme maliyetleri açısından kurumsal firmaların filo araç taleplerinde elektrikli otomobillere yönelik yoğun bir tercih eğilimi oluştuğunu gözlemlediklerini kaydederek “Elektrikli filo araç tercih nedenleri arasında ekonomik olması ilk sırada yer alıyor. Elektrikli araçların yakıt tüketimi fosil araçlara göre çok daha düşük. Aynı zamanda bakım masrafları da yarı yarıya daha az. Vergilerde de fosil yakıtlı araçlara göre elektrikliler lehine yine 4’te 1’lik bir oran bulunuyor. Tercih edilme nedenleri arasında bir diğer konu ise kurumsal firmaların karbon ayak izinin azaltılması yönündeki çevresel duyarlılığı” diye konuştu.

Gaziantep’te elektrik ilgisi

AHMET Faruk Usta, elektrikli araçlara karşı ilginin İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Antalya’da yoğunlaştığını belirterek. “En çok talep ve ilgi 35 yaş ve altı yaş grubundan geliyor. E-Garaj olarak tüm markaların elektrikli modellerinin satışıyla beraber servis hizmetlerini de veriyoruz. Bu yıl sonuna kadar yeni E-Garaj’lar konusunda İzmir, Ankara ve Antalya ile ilgili showroom, servis ve şarj istasyonları planlarımız var. Amacımız; distribütör olarak tüm Türkiye’ye yayılmak. E-Garaj konseptinin tüm dünyaya yayılacağını düşünüyuoruz” diye konuştu.

Türkiye’de 7500 şarj istasyonu var

ELEKTRİKLİ otomobillerde en çok merak edilen batarya teknolojisi konusuna da değinen Usta “Batarya teknolojisi üzerinde çalışılan temel konu şarj süresi. Çalışmalar bir süre daha elektrikli otomobillerin standart bir menzilde mesafe kat edeceğini gösteriyor. Ülkemizde 7.500 şarj istasyonu bulunuyor. Sadece Ankara-İstanbul arasında 5 adet hızlı şarj istasyonu mevcut.” dedi.

Her markayı satıp garanti veriyoruz

E-Garaj’ın diğer bir kurucu ortağı Emir Tunçyürek ise Türkiye’de alıcıların yanı sıra marka temsilcileri ve filoların elektrikli otomobiller konusunda henüz yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Bu konuda eğitim almadıkları için haklı olarak çekinceler taşıyorlar. Bizim bu işe girdiğimizde ilk yaptığımız şey, elektrikli otomobillerle ilgili her konuda dünyada alanında uzman markalardan eğitim almaktı. Biz her marka elektrikli aracı satıyoruz ve sattıktan sonra da her konuda garanti veriyoruz. 2. el elektrikli otomobil almak isteyenlere de ekspertiz hizmeti veriyoruz. Bu araçlarda en önemli konu; batarya potansiyeli. Bunun ölçümlerini yapıp, gerekli bilgilendirmeleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi