"Taşınma Raporu: İstanbul’dan kaçış, kıyılara akın, deprem kentlerine dönüş"
Türkiye’nin hizmet platformlarından Armut.com, 2024 Ekim – 2025 Mart arasındaki 6 aylık dönemde 81 ilden gelen 125 binin üzerinde taşınma talebini analiz etti. Raporda, büyükşehirlerden kıyı kentlerine yöneliş, küçük evlere artan ilgi, deprem bölgelerine geri dönüş ve yurtdışına taşınma eğilimi gibi dikkat çekici sonuçlar yer aldı.
Küçülen ev trendi yayılıyor
Yüksek konut fiyatları ve kentsel dönüşümün etkisiyle daha küçük yaşam alanlarına yönelim hız kazandı. Türkiye genelinde 1+1 evlere olan talep geçen yıla göre yüzde 34,4 artarken, 2+1’lerde yüzde 7,9’luk yükseliş görüldü. Buna karşılık, 3+1 ev talepleri yüzde 11,2, 5+1 ev talepleri ise yüzde 7,6 düştü. İstanbul’da Kadıköy, 1+1 taleplerinde; Esenyurt ve Küçükçekmece ise 2+1 tercihlerinde öne çıktı. Ankara’da Etimesgut küçük dairelerde, Keçiören ise 3+1 evlerde öne çıkan ilçeler oldu.
Büyükşehirlerden kıyılara göç artıyor
Taşınma taleplerinin yüzde 38’i İstanbul, yüzde 10’u Ankara ve yüzde 9’u İzmir’den geldi. Ancak net göçte İstanbul başı çekti; şehir dışına taşınanlar gelenleri yüzde 140 oranında aştı. İstanbul’dan en çok göç verilen iller Ankara, İzmir, Muğla, Kocaeli ve Antalya oldu. Özellikle Çankaya, Bodrum, Fethiye, Edremit, Muratpaşa ve Nilüfer gibi ilçeler yoğun talep aldı.
Antalya ve Muğla ise net göç alan iller arasında öne çıktı. Antalya’da 2+1 ev talepleri yüzde 27,4 arttı. Bodrum ve Fethiye, uzaktan çalışmaya elverişli yapısıyla hala cazibesini koruyor. Göçün en yoğun kaynakları yine İstanbul ve Ankara oldu.
Deprem illerine dönüş hız kazandı
6 Şubat 2023 depreminin ardından yaşanan göç tersine dönüyor. Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’a dönüş talepleri, şehir dışına çıkış taleplerini geçti. Hatay’a dönüş oranı yüzde 107, Malatya’da yüzde 101, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 123 arttı. Bu artış, geçici göçlerin yerini kalıcı dönüşlerin aldığını ortaya koydu.
Ankara da göç veriyor, Çankaya merkezde
İstanbul’dan sonra en çok göç veren şehir Ankara oldu. En çok İstanbul, Antalya ve İzmir’e taşınıldı. Ankara’dan ayrılanlar sırasıyla Kadıköy, Muratpaşa ve Karşıyaka gibi merkezi ilçeleri tercih etti. Çankaya hem en çok taşınılan hem de en çok terk edilen ilçe olarak dikkat çekerken, Etimesgut da hareketliliğiyle öne çıktı. Taşınmalar en çok cumartesi günü gerçekleşti.
Yurtdışına göçte İngiltere yükselişte
Yurtdışına taşınma talepleri yüzde 26 artarken, İngiltere’ye olan talepler yüzde 90 sıçrama gösterdi. Artık sadece büyükşehirlerden değil, Anadolu’nun birçok yerinden de İngiltere’ye yerleşme isteği geliyor. Almanya hala yüzde 42’lik oranla lider konumda. Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne olan ilgi yüzde 71 oranında azaldı.
Depolama artıyor: Kalıcı göç sinyali
Raporda dikkat çeken bir diğer veri de eşya depolama taleplerindeki artış oldu. Toplamda yüzde 19’luk bir artış yaşanırken, 1 yıllık depolamalarda yüzde 27, 2 yıl ve üzeri depolamalarda yüzde 17 artış görüldü. Bu durum, özellikle yurtdışına taşınanların uzun vadeli planlar yaptığını ve geri dönüş beklentisinin azaldığını gösteriyor.
Kaynak:Haber Merkezi