7 Gün, 16 Haber, Bir Yorum

Ülkemizde gündeme bakıp ne yazacağınıza karar vermek zordur. Vicdana, doğaya, tarihi eserlere, medeni değerlere saygı duyan birisi iseniz işiniz daha da zordur.
24 Aralık
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Kasım 2020 dönemi yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yabancı sermaye olarak teşvik alan şirketler arasında ise İtalyan Ferrero dikkat çekti. 667 milyon TL olarak belirlenen teşvikler, Gümrük Vergisi muafiyeti ve KDV istisnası aldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün “2019 yılı Çevre Durum Raporu”, Çan’da yaşayanların yılın belli günlerinde zehir soluduğunu orta koydu. Motorlu taşıt oranının diğer ilçelere oranla çok farklılık göstermediği, konutlarda da doğalgaz kullanımının yoğun olduğu göz önüne alındığında Çanakkale Çan’da tespit edilen hava kirliliğinin nedeni olarak geriye ilçedeki termik santraller kalıyor.
5 yıl önce Paris’te toplanan iklim konferansında, 175 ülke küresel sıcaklıklardaki artışı 1.5°C’nin altında tutmak için anlaşma imzaladı. Fosil yakıt kullanımı nedeniyle bir arpa boyu yol alınmadı.
23 Aralık
Rusya’nın Ege Bölgesi’nden ve Akdeniz’den domates ithalatını ‘pepino mozaik’ virüsü görülmesi nedeniyle durdurdu.
Millet Bahçesi projesi nedeniyle tartışmalara sebep olan Salda Gölü’nde kıyıya 500 metre uzaklıkta ahşap binalar yerleştirildi. Çevre ve Tabiat Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda “revizyon”a gidilen proje ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Herhangi bir betonarme yapı asla olmayacak, çivi dahi çakılmayacak” açıklaması yapmıştı.
Denizli’de özellikle flamingolar başta olmak üzere 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan, kuş cenneti olarak bilinen Acıgöl, kuraklıktan büyük oranda etkilendi.
Ülkenin birçok yerinde doğa tahribatlarına yol açan enerji ve maden projeleriyle ekoloji hareketinin gündeminden hiç düşmeyen Cengiz Holding’in ağaçlarla ilgili reklam filmi sosyal medyada “beğenilmeme” rekoru kırmaya doğru ilerliyor.
22 Aralık
Trakya son 91 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Kayalıköy Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 3’e düştü. Bunun Türkiye’deki en düşük seviye olduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Gürkan, “Bir faciaya doğru gidiyoruz” dedi.
İzmir Çiğli Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinde yağış sonrası meydana gelen heyelanda 33 ev yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mahalle halkı “Ölüm mü olması gerek? Sesimizi duyun” dedi.
21 Aralık
Çanakkale-Balıkesir kıyıları için hazırlanan Bütünleşik Kıyı Alanları Planı, madenlerle bölgenin ormanlarını talan eden şirketlerin liman ihtiyacı için kıyıları da tahrip etmesinin önünü açıyor.
Kırklareli Pınarhisar İlçesi’ndeki askeri arazi Limak Holding’e bedelsiz olarak verildi.
20 Aralık
Siyanürle altın işletmeciliği çalışmalarıyla zarar gören Fatsa ormanlarını şimdi de çöpler tehdit ediyor. Siyanürle altın işletmeciliğinin yapıldığı mahallede daha önce de şirketin yollara ve ormana, işlenmiş toprak dökmesine tepki gösterilmiş, suç duyurusu yapılmıştı. Bölge çöplerle kirletilmeye devam ediyor.
19 Aralık
Karayolları Genel Müdürlüğü, ekonomik olarak masrafa yol açtığı gerekçesiyle 81 il ve 911 ilçenin giriş ve çıkışlarında yer alan tabelalardan nüfus ve rakım bilgilerini kaldırdı.
Diyarbakır’da 500 yıllık olduğu tahmin edilen Surp Sarkis Kilisesi’nin yüzde 70’i bakımsızlıktan yıkılmış durumda.
18 Aralık
Türkiye’de azalan yağış miktarı Karadeniz’de de etkisini gösteriyor. Ülkenin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde su seviyesi yaklaşık 1 metre çekildi. Türkiye’de yağış miktarındaki azalma, yeşil doğası ve güçlü su kaynakları ile dikkat çeken Karadeniz Bölgesi’ni de etkiliyor. Samsun’da bazı baraj ve sulak alanlarda su seviyesinde düşüş meydana geldi. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde ise su seviyesi yaklaşık 1 metre çekildi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Çakmak Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 44’lere düştü. Kentte ayrıca birçok akarsuyun rejiminde de düşüş oldu.
7 Günün Yorumu
İnsanın temel çelişkisi, düşünceleri ile hissettikleri arasındaki uyumsuzluktur. Bu uyumsuzluğun neticesinde insan, her şey olmayı isteyerek, tevazu noksanlığından kendini mahvetmiş ve tahakküm arzusu ise her yere sinmiştir.
Descartes, fiziksel gerçekliğin çok kısa ömürlü olduğunu, bu nedenle insanların yalnızca duyusal girdilerin kişisel içsel yorumlarını deneyimleyebileceğini iddia ediyordu. Descartes’in bu görüşü dünyamızda büyük bir kültürel güce dönüştü.
Doğanın birincil deneyiminin yerini, televizyon ve diğer elektronik medya araçlarının ikincil, dolaylı, çoğu zaman çarpıtılmış, iki duyulu (yalnızca görme ve işitme) ve tek yönlü deneyimi aldı.
Kopernik, Bacon, Galileo ve Descartes’in çalışmaları, en sonunda Isaac Newton tarafından sentezlendi ve böylece “Bilimsel Devrim” tamamlandı. Özellikle Descartes, dünyayı ve içindeki tüm canlıları öldürdü. Ona göre doğal dünya basit bir mekanizmadan ibaretti. İnsan bilincinin bu dünyadan ayrı olduğu gerçeği, insanları doğaya karşı daha üstün, kibirli ve hükmeder davranmaya teşvik eden dini inançlarla eşleşerek doğanın insan için gelmiş bir varlık olarak görülmesine neden oldu.
Yeryüzünü anne olarak gören düşünce de böylece silinip gitti.
Bu görüşlerin farklı bir coğrafyadaki temsilcileri bugün iş başında. Yaşananlara, haberlere şaşacak bir durum yok; ancak üzülecek çok şey var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi