Çoklu baronun yasalaştığı oturumda TBMM’nin fotoğrafı

Türk yargı sistemini temelinden etkileyecek en önemli düzenlemelerden olan çoklu baro uygulamasına geçişle ilgili yasal değişiklik, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hâkim ve savcı müessesesi üzerinde kendine özgü düzenlemeler gerçekleştiren iktidarın, adaletin savunma ayağında yaptığı son düzenlemeyle artık yargıda yepyeni bir dönem başlayacak.
Yeni düzenlemeyle mevcut tek baro sistemini ortadan kaldırıp birbirlerine alternatif biçimde kurulacak çoklu baroların yaratacağı sorunları iki hafta önceki yazımda dile getirmiştim.
Çoklu baro sisteminin yargı sisteminde nasıl karşılık bulacağı, özellikle yurttaşın avukat seçiminde nasıl tercihte bulunacağı şimdilik bir muamma.
Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ana muhalefet partisi harekete geçti. CHP, kutuplaştırma ve ayrıştırmaya neden olacağı gerekçesiyle yasalaşan çoklu baro düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
CHP’nin yeni düzenlemenin bazı maddelerinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması talebiyle ilgili ilk incelemenin AYM’nin yarın (Perşembe) yapacağı Genel Kurul’un gündemine alındığı açıklandı.
• • •
Süreç bu yönde ilerlerken, düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşmasını sağlayan oylamaya dikkat çekmek istiyorum.
TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüp Genel Kurul’a gelen yasa değişikliği teklifi, 10 Temmuz sabaha karşı saat 02.00 sıralarında oylandı. Teklif, AKP ile MHP’li üyelerin çoğunluk oylarıyla kabul edildi.
AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nca hazırlanıp TBMM Genel Kurulu’na getirilen yasa teklifinin oylanması sırasında 586 milletvekilinden 418’i oy kullandı. Yasa değişikliği teklifine AKP ve MHP’li 251 üye kabul, muhalefet ise 162 red oyu verdi. Genel Kurul oylamasında çekimser bir oy, geçersiz ve mükerrer olarak da 2’şer oy kullanıldı.
İsteyen okurlar için oylamanın resmi sonuçlarını inceleyebilecekleri linki buraya ekliyorum: (

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Sardan Arşivi