Hadi yine iyiyiz!

Pazartesi akşamı hepimizin kulağı kabineden gelecek “esnaf müjdesinde” ve “yeni önlemlerde” idi. Cumartesi günü Almanya, 16 Aralık’ta süpermarketler, bankalar ve eczaneler hariç tüm iş yerlerini kapattığı ve bu kapatma sonucunda zarar gören firmalara yönelik olarak açıkladığı aylık 11 milyar avroluk paket de bir anlamda aslında “Bu sefer acaba gerçekten bir destek verilecek mi” sorusunu gündeme getirmedi değil!
Cumhurbaşkanı Erdoğan da haftasonu esnafa özellikle kira müjdesi verileceğine ilişkin açıklama yaptığında büyük bir merakla açıklamayı beklemeye başladım. Açık söylemek gerekirse ekonomideki mevcut durumu ve son sekiz aydır takip edilen uygulamaları dikkate aldığımda aslında büyük beklentilerim de yoktu.
Nitekim sonuç da bir anlamda öyle oldu.
Açıklanan pakette 1,2 milyona yakın esnaf ve basit usulde vergi mükelleflerine aylık 1.000 TL destek ve bunun yanı sıra bir de büyük şehirler için 750 TL, büyük şehir dışındaki şehirler için de 500 TL kira desteği çıktı. Esnafa kira ile ilgili bu muazzam(!) desteğin yanı sıra yüzde 10’a indirilen kira stopajı uygulamasının da devam edeceği, fatura ile ödemelerde de KDV’nin yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edeceği müjdesi (!) verildi.
Açıklamayı dinlerken aklımdan geçenleri twitterdan paylaşmıştım. Bir kez de buraya yazayım.
“Kira stopajını sıfırlayamadık. Gayrimenkul KDV sıfırlayamadık. Diğer hizmetlerde de KDV’yi sıfırlayamadık.
806 bin 871 gerçek kişi ve 432 bin 567 esnafa 3 ay, ayda 1.000 TL. 0’dan büyük!
Ayda 1,2 milyar hibe! 750 TL kira desteği.
Toplam 5 milyar destek. Koca bütçeden çıkan tutar bu!”
Daha önce de bütçeden pandemi sürecinde çıkan nakit desteğinin 6 milyar TL civarında olduğunu düşünürseniz on aylık pandemi sürecinde devletimizin bütçesinden çıkan toplam nakit desteği 11 milyar TL’de kaldı!
Bir tarafta aylık 11 milyar avro destek veren Almanya!
Öte tarafta sadece 11 milyar TL destek verebilen Türkiye!
Elbette Türkiye ekonomisi bir Almanya ekonomisi değil. Elbette 11 milyar avronun TL karşılığı olan 100 milyar TL verecek gücümüz yok!
Ancak esnafın, dar gelirlinin, işsiz kalanın da 11 milyar TL ile pandeminin yarattığı ekonomik krizden çıkacak gücü de yok!
Tüm bunlar olurken TBMM’de 2021 yılı bütçesi görüşülüyor. Yılın ilk 11 ayında 132 milyar TL açık veren bütçenin, önümüzdeki yıl 245 milyar TL açık vermesi planlanmış durumda!
Bu kadar yüksek bir bütçe açığı artışının nedeninin devletin 2021 yılında pandemide zarar gören vatandaşının yanında dimdik durması olmasını beklerdik!
Ama gördüğünüz gibi 2021 yılının ilk üç ayında ödeyebileceğimiz tutar sadece 5 milyar TL!
Ve biz pandemi ile mücadele etmeye devam ediyoruz.
Umarım bir an evvel pandemi sona erer! Yoksa önümüz kış, daha çok üşüyeceğiz gibi duruyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Oğuz Demir Arşivi