Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yazılımla menzil artacak, piller frene basıp dolacak

Otomotivin geleceğinin elektrikli olduğu artık bir gerçek. Yeni nesil elektrikli araçların menzilleri yazılımla artacak, satış sonrası gelirini araçlara yapılan güncellemeler artıracak. Ayrıca batarya verimlilikleri artırılarak, sadece frene basarak yüzde 40’dan fazla geri kazanım sağlanacak.

ALMAN süper spor otomobil üreticisi Porsche’nin İtalya’nın Brescia’ya şehrinde gerçekleştirdiği “Next Level E-Performance” etkinliğine katıldım. Porsche’nin davetlisi olarak katıldığım basın etkinliğinde markanın tüm elektrikli araç geleceği sergilenirken, önümüzdeki yıllarda üreteceği seri modelleri için oluşturduğu yeni platformu ‘Premium Platform Electric (PPE), bu platformda üretilen ilk araç olan elektrikli Macan’ın prototipi, yeni Formula E sezonunun yarış otomobili ve 718 Cayman GT4 ePerformance’ı yakından görüp deneyimleme imkânı buldum. Ayrıca kısa bir süre önce kapsamlı bir yazılım güncellemesi alarak daha uzun menzile sahip olan Porsche’nin tamamen elektrikli modeli Taycan’ı da Alp Dağları eteklerinde uzun uzun test ettim. Bu özel etkinlikte birçok gelişme aktarıldı ama ben önümüzdeki yıllara ilişkin elektrikli yeni çağda etkili olacak 2 gelişmeyi aktarmak istiyorum.


İŞTE YENİ SATIŞ SONRASI
1 İlki Porsche’nin 2019 yılında satışa sunduğu ve bugüne kadar 100 bin adet ürettiği ilk elektrikli modeli Taycan’a yapılan yazılım güncellemesiydi. Buna basit bir güncelleme olarak bakmayın. Porsche, 2019 yılından bu yana sattığı tüm Taycan’lar için bu güncellemeyi yapıyor, hem de ücretsiz. 3-4 ayda 75 bin Taycan’a bu güncelleme yapılmış, geri kalan 25 bin adedi de yıl sonuna kadar tamamlayacak. Bu güncellemeyle Taycan modellerinin menzilleri şehir dışında 464 km’den 512’ye yükselirsen, şehir içinde ise 611 km menzile ulaşmış. Yani bir tuşla tüm modellerin menzili yüzde 10’dan fazla artmış. Ayrıca bu güncellemeyle, 4 çekerli modellerde bağımsız ön ve arka motor kullanımını, yeni yardım destek sistemleri, renkli ana ekran geçişi, anahtarsız kullanım gibi birçok yeni özellik de eklenmiş. Burada altını çizmek istediğim husus, yazılım teknolojisiyle elektrikli araçlar siz aracı 3 yıl önce alsanız bile, bugün alanla aranızda bir fark olmayacak bir demokrasi getiriyor. Porsche bunu şu anda belki ücretsiz yapıyor ama gelecekte bu tip önemli yazılım güncellemeleri yeni satış sonrası modelini oluşturacak. Yani elektrikli araçlar belki servise daha az uğrayacak ama bu tip güncellemelerle yeni gelir modeli yaratılacak.


BAS FRENE MENZİL ARTSIN
2 Porsche’nin bu özel etkinliğinde elektrikli araç geleceğine ilişkin beni en heyecanlandıran bölüm ise, yeni nesil Formula E aracının tanıtıldığı bölüm oldu. Porsche, Gen3 yani 3’üncü jenarasyon Formula E aracında birçok noktada geliştirme ve güncelleme yapmış. Ağırlık düşürülmüş, aerodinamizm artırılmış, batarya kullanımını geliştirilmiş. Ama beni en çok etkileyen sadece frene basarak yüzde 40’tan fazla batarya geri kazanımı sağlanması olmuş. Yani neredeyse bataryanın yarısı kadar bir gücü sadece frene basarak elde ediyorsunuz. Bu da bataryalarda kullanılacak yeni yazılımlarla geri kazanım oranlarının hızla artacağını gösteriyor. Yani belki gelecekte elektrikli aracı hiç şarj etmeden, ayağınızı gazdan çekerek veya frene basarak tam şarj edebileceksiniz. Bir de üstünde güneş panelleri olursa, herkesin kafasındaki, “Nerede şarj edeceğim” endişesi bitecek.

En hızlı elektrikli yarışçı e-Cayman’ın öncüsü mü?
PORSCHE’nin İtalya’daki Franciacorta isimli deneyim merkezinde geleceğin elektrikli yarış otomobili 718 Cayman GTE ePerformance’yi de pistte deneyimle şansımız oldu. 718 Cayman GT4’ ePerformance'ın tam elektrikli aktarma organları, 4 tekerden çekiş sunarken, 800 kW'a (1.088 beygir) kadar maksimum güç üretebiliyorlar. 0’dan 100 km hıza 2,1 saniyede çıkan aracın maksimum hızı ise 300 km’nin üzerinde. Her ne kadar bu özel yarışçı test aracının geleceği hakkında bilgi verilmese de, aracın elektrikli 718 Cayman’ın öncüsü olabileceği düşünülüyor. Bekleyip göreceğiz.



Elektrikli Macan 2024’te geliyor!
PORSCHE, İtalya’daki etkinlikte önümüzdeki yıllarda üreteceği elektrikli seri modelleri için oluşturduğu yeni platformu ‘Premium Platform Electric’i (PPE) de ilk kez tanıttı. Audi ile birlikte geliştirilen bu platformda üretilen ilk araç ise elektrikli Macan olacak. Deneyim merkezinde e-Macan’ın prototipi gösterilirken, aracın mevcut Macan’a göre uzadığı net olarak anlaşılıyor. Aslında yeni nesil platformda geliştirilecek elektrikli Macan’ın mevcut Macan ve Cayenne arasında konumlandığını söylemek mümkün. Elektrikli Macan’ın 2024 başında satışa sunulacağı belirtilirken, menzilinin 600 km’nin üstünde olması bekleniyor. Ayrıca yeni platformda elektrikli Cayenne modelinin de geliştirilmesi bekleniyor.



En büyük Taycan pazarlarından biriyiz
PORSCHE’nin ilk elektrikli modeli olan Taycan, 2019 yılından bu yana 100 bin adet üretilerek satışa sunuldu. Türkiye’ye ise 2020 yılında gelen Taycan’dan bugüne kadar yaklaşık 2.500 adet satıldı. Bunun 900 bin adedi Doğuş Otomotiv çıkışlı, geri kalanı ise grey market üzerinden tüketiciyle buluştu. Özellikle ÖTV oranlarının düşük olduğu dönemde Türkiye’de Taycan satışları zirve yapmıştı. Porsche Türkiye Pazarlama Müdürü Süleyman Bulut Ejder, Taycan’ın 3 farklı gövde tipine talebin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Dünyanın en büyük Taycan pazarlarından biriyiz. Şu an modellerimizde tedarik sıkıntısı kalmadı. En fazla bir ay sıra oluyor” diye konuştu.


7 yılda 1 milyon Egea üretildi
TOFAŞ’ın 1,2 milyar dolar yatırımla 2015 yılı sonunda üretmeye başladığı Fiat Egea Ailesinin 1 milyonuncu otomobili üretildi. Tofaş Fabrikası’ndan banttan inen 1 milyonuncu Fiat Egea, “Cross Hybrid” oldu. Böylece, Tofaş’ta üretilen toplam araç sayısı da 6,8 milyonu aştı. Bursa’da geliştirilip üretilerek dünyanın pek çok farklı noktasına ihraç edilen Egea, ülkemizdeki 2019 yılından itibaren en çok satan model olurken, 590 bin adetlik ihracat performansıyla da Türkiye’nin otomotiv ihracatına çok önemli bir katkı sağlıyor.


1.2 milyon TL’ye elektrikli Transit
FORD Otosan’ın Gölcük’te ürettiği başarılı ticari modeli Transit Van’ın %100 elektrikli versiyonu E-Transit, Türkiye’de 1 milyon 176 bin TL ile 1.5 milyon TL arasında fiyatlarla satışa sunuldu. E-Transit fiyatlarına 3 yıl boyunca servis bakımları, wallbox şarj cihazı, kablo, şarj cihazı için keşif ve kurulum bedeli ile şarj cihazı servis destek hizmetleri de dahil. Ford E-Transit, 68 kWh kullanabilir batarya kapasitesinin yanı sıra, WLTP ile 315 km’ye varan menziliyle günlük ortalama sürüşlerinin 3 katı mesafeyi vadediyor. E-Transit, daha düşük bakım giderleri sayesinde de servis maliyetlerinde dizel modellere göre yaklaşık yüzde 40 daha fazla tasarruf sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi