Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

ZAMMA İNAT GELECEKLER!

Dünya çevreci elektrikli ve hibrit otomobilleri teşvik ederken, Türkiye’de bir taraftan ÖTV zamları diğer taraftan yüksek MTV rakamları kafaları karıştırdı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen markalar 2021 yılında yeni elektrikli ve hibrit modellerini getirmekten vazgeçmedi. Bu yıl 33 elektrikli ve hibrit model gelecek.

TÜM dünya çevre dostu elektrikli otomobilleri destekleyip, talebin artması için teşvik mekanizmalarını devreye sokarken, Türkiye malumunuz 2 Şubat’ta elektrikli otomobillere yapılan ÖTV zammıyla güne uyandı. Elektrikli otomobillere uygulanan ÖTV oranları yüzde 233 ile yüzde 300 arasında artırılırken, motor gücü,
◆ 85 Kw’ı geçmeyenlerin ÖTV’si yüzde 3’den yüzde 10’a,
◆ 85 Kw’ı geçen fakat 120 Kw’ı geçmeyenler yüzde 7’den yüzde 25’e
◆ 120 Kw’ı geçenler ise yüzde 15’den yüzde 60’a çıkartıldı.
GERÇEK DEĞİŞMEYECEK
2020’de 844 adet satışla toplam otomobil pazarından ancak yüzde 0,14 pay alabilen elektrikli otomobillere yapılan bu fahiş zammın gerekçesini ise kimse anlayamadı. Herkes, gelecekte premium yani lüks segmentin elektrikli otomobillerdeki düşük ÖTV avantajından yararlanmasının önünü kesmek olarak yorumladı. Ancak yerli otomobil projesiyle tüm dünyaya gelecek vizyonunun elektrikli olduğunu aktaran Türkiye, ÖTV zammıyla bunun sadece lafta olduğunu ispatladı.
Türkiye’de çevreci otomobiller cezalandırılsa da, bu dünyada otomotivin geleceğinin elektrikli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bugün birçok marka dizel araç üretimini bitirip, birçoğu sona yaklaşırken, tüm dünyada otomotiv endüstrisi elektrikli araçlara yoğunlaşmış durumda. Yani Türkiye vergileri artırsa da, hem içerde üretilecek hem de ithal edilecek otomobillerin bundan böyle elektrikli olacak.
‘Elektrikli’ denince tüketicilerin kafası karışıyor. Aslında Türkiye’de bu kategoride satılan 4 farklı otomobil tipi var.
BEV (Bataryalı Elektrikli Araç)
Fişe takılıp şarj edilebilen bataryası ve elektrikli motoru haricinde başka bir tahrik kaynağı bulunmayan Elektrikli Araç (EV) türüdür. Yani yüzde 100 elektrikli. Aracın menzil mesafesini batarya kapasitesi belirler.
PHEV (Şarjlı Hibrit Elektrikli Araç)
BEV’den farkı aynı zamanda konvansiyonel bir motora sahiptir. Hibrit araçtan (HEV) farkı ise kablo ile dışarıdan şarj edilebilir. Menzili HEV’e göre yüksek BEV’e göre düşüktür. Ortalama 50 km. Elektrikli motoru tek başına aracı hareket ettirebilir.
HEV (Hibrit Elektrikli Araç)
Elektrikli motoru ile birlikte konvansiyonel (benzin veya dizel) motoruna sahip olan Elektrikli Araç (EV) türüdür. Dışarıdan şarj edilmeyen bataryası bulunur. Elektrikli motoru jeneratör görevi görür, aracı tek başına hareket ettirmez.
Mild Hibrit (Hafif Hibrit Araç)
Hafif hibrit ise içten yanmalı motora sahip araçların motorlarına destek olan ve yakıt tüketimini azaltan elektrik teknolojisine sahip araçlardır. Bu destek elektrik motoru, arabada marş motorunun görevini üstlenir ve genellikle 48 voltluk batarya kullanır. Hafif hibrit, elektrik motor gücü düşük olduğundan sadece araca kalkışta destek verir.
HİBRİT FARKLARI NEDİR?
Hibrit ve hafif hibrit teknolojisi aklınızı karıştırmış olabilir. Bunu bir örnekle anlatmam gerekirse, hibrit araçlar hem geleneksel hem de elektrikli motorun gücünü en uygun anlarda değişecek şekilde kullanır. Otoyolda sollama yaparken veya dik bir yokuş çıkarken, kısacası aracınızın fazladan güce ihtiyacı olduğu anlarda aracınız fazladan yakıt yakmadan elektrik motorunun katkısı sayesinde gereken güce erişebilirsiniz. Aynı zamanda yaklaşık 40 km/s hızlara kadar aracınızı elektrikli olarak kullanabilir ve yakıttan büyük bir oranda tasarruf edebilirsiniz. Hafif hibritli araçlarda ana güç kaynağı, hibrit araçların aksine geleneksel yakıtlı motordur. Bu teknolojiye sahip araçlar elektrik gücüyle hareket etmeseler bile yakıt tüketimini azaltmak konusunda oldukça yararlıdır. Hibrit araçlarda şehir içi trafiğinde yakıt tasarrufu %50 seviyesine ulaşabilirken, hafif hibritlerde %10-15 seviyesinde gerçekleşir.

Elektrikli ve hibrit model sayısı 82’e yükselecek

2021’de otomotivde konvansiyonel (dizel, benzin) teknolojiye alternatif model lansmanları hızlanacak. 2020 yılında Türkiye’de elektrikli ve hibrit 49 farklı model satılırken, 2021 yılında hem ÖTV zamlarına hem de yüksek MTV’ye rağmen 33 yeni elektrikli ve hibrit model satışa sunulacak. 2021’de yüzde 100 elektrikli model sayısı 7’den 22’e çıkarken, 11 olan şarjlı hibrit model sayısı ise 20’ye yükselecek. Türkiye’de hibrit model sayısı ise 2021’de 18’den yalnızca 20’ye çıkacak. Hafif hibrit araçların sayısı ise 20’ye yükselecek. İşte Türkiye’de hali hazırda olan ve bu yıl gelecek yeni elektrikli ve hibrit modelleri sizin için çıkardık.

Bu yıl Türkiye’ye gelecek elektrikli ve hibrit modeller

ELEKTRİKLİ (BEV)
▶ Audi e-tronBMW iX3
▶ Citroen c4-e
▶ Citroen e-Berlingo
▶ Dacia Spring
▶ DFSK Seres3
▶ DFSK Seres5
▶ Ford Mustang Mach-E
▶ Hyundai Kona
▶ Mercedes EQS
▶ Mercedes EQA
▶ MG ZS
▶ Nissan Leaf
▶ Peugeot 2008-e
▶ XEV IEV7S
ŞARJLI HİBRİT (PHEV)
▶ BMW X1
▶ BMW X2BMW X3
▶ Jeep Renegade 4xe
▶ Lexus NX
▶ Mercedes A
▶ Mercedes B
▶ MINI Countryman
▶ Renault Megane
▶ HİBRİT (HEV)
▶ Honda Jazz
▶ Renault Clio Hibrit
HAFİF HİBRİT (MİLD)
▶ Fiat Panda
▶ Hyundai Bayon
▶ Hyundai Santa
▶ FeSeat Leon
▶ Suzuki Ignis
▶ Suzuki SX4 S-Cross
▶ VW Golf

Türkiye’de şu an satılan elektrikli ve hibrit modeller

ELEKTRİKLİ (BEV)
BMW i3
Jaguar I-Pace
Mercedes EQC
MINI Cooper-e
Porsche Taycan
Renault ZOE
Smart For
ŞARJLI HİBRİT (PHEV)
BMW i8
DS DS7
Ford Kuga
Jeep Compass
Land Rover Discovery
Land Rover Range Rover
Merceres GLC
Volvo XC40
Volvo XC60
Volvo V90
Volvo XC90
HİBRİT (HEV)
Ford Tornueo Custom
Ford Transit Custom
Ford Transiv Van
Honda CR-V
Kia Niro
Lexus CT Lexus ES
Lexus LC Lexus LS
Lexes NX Lexus RX
Lexus RX L Toyota Camry
Toyota C-HR
Toyota Corolla
Toyota Corolla HB
Toyota RAV4
Toyota Yaris
HAFİF HİBRİT (MİLD)
BMW 5 Serisi
Ford Puma
Hyundai i20
Hyundai Kona
Hyundai Tucson
Maserati Ghibli
Skoda Octavia
Subaru Forester
Suzuki Swift
Volvo S90
Volvo XC40
Volvo XC60
Volvo XC90

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi