Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

2. el işine girip, satışlar ve ciroyu 2 kat artıracak

Lizbon'da BMW'nin bugüne kadar ürettiği en güçlü ve en hızlı elektrikli modelleri olan yeni i5 M60 ve i7 M70 ile i5 eDrive40’ı test ettik. 660 beygir güç 1100 Nm torka sahip i7 M70, bugüne kadar ki en güzlü ve en hızlı elektrikli BMW modeli olurken, 0-100 km hıza 3,7 saniyede çıkıyor. Sınırlandırılmış maksimum hızı ise 250 km. 601 beygir güç ve 820 Nm torka sahip i5 M60 ise ikinci sırada yer alıyor. 0-100 km hıza 3.8 saniyede çıkan aracın sınırlandırılmış maksimum hızı ise 230 km. Yeni 5 Serisi ve i5 eDrive40 ekim sonunda Türkiye’ye gelirken, i5 M60 yıl sonunda, i7 M70 ise 2024'te gelecek. Bu arada yeni 5 Serisi ve i5’ten son çeyrekte 500, 2024’te ise 4000-4500 adet arası gelecek.

Borusan Otomotiv, 2024’te Mercedes, Toyota ve Peugeot gibi markaları da alıp, satacak

Borusan Otomotiv, 2017 yılında farklı bir sektörden CEO transfer etmenin önemli avantajını yaşıyor. Son 5 yılda Borusan Otomotiv’e en başarılı dönemini yaşatan CEO Hakan Tiftik, şimdi de satışları ve ciroyu büyütmek için 2.el işine giriyor. Borusan Otomotiv, çoklu marka stratejisiyle 2 kat satış, 2 kat ciro hedefliyor.

UZUN yıllar naylon, kord bezi ve ardından ambalaj üretimi yapan uluslararası firmalarda üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra 2017 yılı ortasında Borusan Otomotiv’e İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak transfer edilen Hakan Tiftik, ilk kez adım attığı otomotiv sektöründe son 6 yılda adından sıkça söz ettirdi. Daha sektörü tanımaya çalışırken 2018 yılında ekonomik krizle karşılaşan Tiftik, bu zor dönemi doğru stok yönetimi ve fiyat politikasıyla aşarak 2019 yılında grubun tarihindeki en yüksek kâra ulaşmasını sağladı. Bunun tesadüf olmadığını da 2020 yılında başlayan pandemiye rağmen elde edilen başarı ve müşteri memnuniyetini devam ettirerek gösterdi.

ÖNLEMİMİZİ ŞİMDİDEN ALIYORUZ

Son 5 yıldır Borusan Otomotiv’in başarılı sonuçlar almasını sağlayan Hakan Tiftik’le, yeni elektrikli i5 ve i7 M70’in Lizbon’daki uluslararası test sürüşünde görüştük. 2023 yılını grup olarak yaklaşık 30 bin adetlik satışla tamamlamayı öngördüklerini belirten Tiftik, 2024 yılına ilişkin ise herkes gibi pazarın daralmasını beklediklerini aktardı. Türkiye’de yüksek gelirli kesimin nüfusun yüzde 10’una yakın olduğunu, bu yüzden lüks segmentte satışların toplam pazardan daha az daralacağını kaydeden Tiftik, “Biz buna rağmen önlemlerimizi şimdiden almalıyız. 2024’te yaşanacak olası daralmaya karşı grup olarak 2.el otomobil atağını başlatıyoruz” dedi.

HOLDİNG’DEN MANHEIM’I ALDI

Bunun için kısa süre önce Borusan Holding’in bünyesindeki araç ihale şirketi Borusan Manheim’i satın alarak Borusan Otomotiv’in bünyelerine kattıklarını aktaran Tiftik şöyle devam etti: “Grubun otomotiv şirketi varken zaten bunun bizim bünyemizde olması gerekiyordu. Biz kısa süre içinde açıklayacağımız yepyeni bir isimle 2.el işine adım atıyoruz. Kendi teşkilatı, kendi bayileri olacak bu yeni şirket kaynak (araç) yaratmak için yine ihale işine devam edecek ama asıl işlevi bu olmayacak. Biz Türkiye genelinde çoklu marka stratejisiyle 2.el alıp, satacağız. Araçların yüzde 75’inin premium olmasını hedefliyoruz ama her marka ve modeli satacağız. Hedefimiz yılda 30-40 bin adet 2.el satışı yapmak. Ciromuzun da 2.el şirketiyle kısa sürede 2’ye katlanmasını hedefliyoruz. Bu sayede pazardaki daralma riskini de grup için minimize ediyoruz.”  

Hakan Tiftik

Avrupa’nın en dolu araçlarını satıyoruz

BORUSAN Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik’e, “Çok kısa sürede grubu nasıl bu kadar başarılı hale getirdiniz?” diye sorduğumda şu cevabı verdi: “Farklı bir sektörden geldiğim için hemen maliyetlere ve finansal yüklere baktım. En büyük finansal yük, bayilerin üzerindeki stoktan oluşuyordu. Hemen bu yükü onların üzerinden aldık ve kendi bünyemizde bir stok havuzu oluşturduk. Bayiler de aynı tüketiciler gibi internet sitesinden veya aplikasyondan girip satacağı aracı stok havuzundan seçip istediği zaman sipariş edebiliyor. 2019 yılından bu yana bunu uyguluyoruz. Tüketiciler de verdiği siparişi en yakın bayiden teslim alabiliyor. Bu sayede ortada bir stok yükü olmadığı için satışlar daha kârlı hale geldi.

BOŞ PAKET GELİYORMUŞ

İkinci ve en önemli konu ise, araçların donanım seviyesindeydi. Daha önceki sistemde, araçların donanımlarını bayiler seçiyordu. Bir baktık ki, daha ucuz olsun diye Avrupa’nın en düşük, en boş donanımlı araçlarını satıyormuşuz. Donanım düşük olunca tabi ki müşteri memnuniyeti ve kârlılık da düşüyor. Biz stoku kendimize çekince, araç paketlerini ve donanımlarını da kendimiz belirlemeye başladık. Donanım artıkça, müşteri memnuniyeti arttı. Bugün Avrupa’nın en dolu araçlarını artık biz satıyoruz. ”

2.el denemesini ‘konsinye’ ile yaptı

HAKAN Tiftik aslında 2.el işinin denemesini 2019 yılında yaptı. Sıfır otomobil satışı durduğu için satılmak üzere olan Borusan Oto Samandıra tesislerini tutup, burada ‘Konsinye’ hizmeti başlatan Tiftik, açıkçası 2.el konusunda çoklu marka stratejisinin de ilk denemesini yapmıştı.

BMW’den Çin yorumu: Serbest ticarete inanıyoruz

BMW Grubu’nun satış ve pazarlamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Pieter Nota ile de Lizbon’da bir araya geldik. Nota’ya, Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’den gelen ucuz araçlara karşı soruşturma başlatmasını sorduğumda cevabı çok net oldu. Nota, “Ortada henüz alınmış bir karar yok sadece soruşturma var. Biz BMW Grubu olarak dünyada serbest ticarete inanıyoruz. Bir ambargo veya ek verginin yanlış olacağını düşünüyoruz” dedi. Nota, “Gelecek sadece elektrikli mi olacak?” sorusuna ise, “Tabi ki hayır. Biz her alanda yatırımlar yapıyoruz. Gelecekte müşteri ne isterse o olacak. Buna hazırlıklı olan markalar kazanacak. Biz hem elektrikli araçlar konusunda hızlı adımlar atıyor, hem de içten yanmalı araçlara devam ediyoruz. Bunun yanında diğer teknolojileri de geliştiriyoruz. Biz hiç zaman içten yanmalı araçların biteceğine ilişkin bir tarih vermedik, vermeyeceğiz de. Müşteri neyi isterse onu satacağız” cevabını verdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi