AKP’de ilk toplantı: İkinci turda Oğan’ın oyları planı; vefa ve istikrar

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 16, 2023 / 09:58

AKP, seçimlerin birinci turu ardından ilk değerlendirmelerini yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kıl payı kaybedilmesinin ardından ikinci tur planları üzerinde çalışılıyor. Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın oyunun en az yarısı hedefleniyor. İki hafta boyunca ‘vefa ve istikrar’ üzerine kurulu plan işletilecek.

GECEKİ HAVA

Edinilen bilgiye göre, seçim gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oyunun yüzde 49’dan fazla olamayacağı ilk saatlerde görüldü. Anadolu Ajansı’nın yavaşlatılan yayını ve halkın bilgiye daha erken ulaşmasının engellenmesine karşın, AKP içinde seçimin ilk turda bitmeyeceği fikri daha erken oluştu. Seçimin 300 bin oyla kaybedildiği iddia edildi.

 İKİNCİ TUR PLANI

Parti içinde yapılan ilk değerlendirmelerde, ikinci tur kampanyasının ‘duygu yoğunluğu, vefa ve istikrar’ üzerine kurulması tartışmaya açıldı.  Seçmene, “Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’nda. Karar alınabilmesi için yürütmenin de Cumhur İttifakı’nda olması gerekir, aksi takdirde istikrar olmaz, kaos olur” tezi işlenecek.

 ALTILI MASA ANALİZİ

 Seçmen tercihleriyle ilgili yapılan ilk analizlerde, Millet İttifakı’nı oluşturan 6’lı masadaki belirsizliğin seçmeni rahatsız ettiği tespiti yapıldı. Seçmenin belirsizlik yerine istikrarı seçtiği, bu yüzden de ikinci tur kampanyasının değişeceği iddia edildi. İlk turdaki gergin söylem yerine toplumu kucaklayan mesajlar verileceği öne sürüldü.

 OĞAN’IN SEÇMENİ

 Toplantılarda, Sinan Oğan’ın seçmen kitlesinin, daha çok gri alanda diğer tüm partilere kızanlardan oluştuğu yorumu yapıldı. Muhalif milliyetçilerin yoğunlukta olduğu bu tabana yönelik mesajlar geliştirileceği, bu oyların yarısının alınmasının hedeflendiği, ikinci tur sonucunun en az yüzde 52 olmasının planlandığı belirtiliyor.

 BEKA SORUNU İŞ YAPTI

 AKP kulislerine göre, gece seçim sonuçları açıklanırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin oy oranının düşmesine üzüldü. Seçimin 300 bin oyla kaybedildiği simülasyonu yapıldı. Bu durumun gece saat 21.00 sularında netleştiği dile getirildi. İlk tur sonuçlarında, “HDP’yi hedef alan söylemin, terörle mücadele ve beka sorunu varmış” gibi yaratılan havanın etkili olduğu yorumları da yapıldı.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Nuray Babacan mesleğe Ak Ajans’ta başladı. Daha sonra ANKA Haber Ajansı’na geçen Babacan burada dönemin iktidarı ANAP içinden yaptığı perde arkası haberlerle dikkat çekti. Dönemin Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin’in daveti üzerine Ankara büroda parlamento muhabiri olarak çalışmaya başlayan Babacan, birçok başarılı habere imza attı. 2005’de Hürriyet Parlamento Büro Şefliği görevine getirilen Babacan 17 yıldır bu görevi yürütüyordu. AKP’nin perde arkasını aktaran ve siyasi kulislerde sıkça konuşulan haberlerinin yanısıra uzun süredir Hürriyet’te hafta sonları yayınlanan “Ankara Fısıltıları”nın yazarlığını da yapan Babacan, çoğunlukla Meclis kulislerinde konuşulan senaryoları, sivil toplumun hassasiyet gösterdiği konuları, kimi zaman da siyasetin renkli yanlarını köşesine taşıyordu.

Pencere Kuşu adlı köşesinde Ankara’daki siyasi kulisleri okuyucuyla buluşturuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top