AKP'de Ramazan sofralarında pahalılık endişesi

Yarışı adaylar ve kampanyaları üzerinden değerlendirmeye kısa bir mola verip, yerel seçimin dinamiklerinin sandığa etkileriyle ilgili siyasi masalarda yapılan değerlendirmeleri aktaralım dedik. 1- Seçimin Ramazan ayına denk gelmesinin etkileri görülecek. 2- Seçimlere katılım az olacak 3- Bir rakibe sürekli saldırı, onun avantajına dönüşüyor…

Sahada hızlanan yerel seçim kampanyaları, rakiplerin kimi zaman birbirlerine hakarete varan çıkışlarının seçmen üzerindeki etkisi ve sonuçları gözden kaçırılmamalı. Özellikle kıl payı kazanılacak ve kaybedilecek yerlerde iletişim uzmanları ve toplum bilimciler, seçmenin psikolojisi konusunda farklı değerlendirmeler yapıyor. Bu, siyasi kulislerin de konusu.

REKABET SORUNU

Örneğin, çok konuşulan kişinin tanınırlığı ve bilinirliği artıyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığıyla bakanlar, Tayyip Erdoğan’ın Ekrem İmamoğlu’nu eleştirmesinin İmamoğlu’nun işine yaradığını belirtiyorlar. İmamoğlu’nun Murat Kurum’a yönelik eleştirilerinin de onun bilinirliğini artırdığı iddiasındalar. Hakkında çok konuşuluyor olmak bir süre sonra avantaja dönüşebiliyor.

ETKİ- TEPKİ

Bunun siyasi partilere yönelik örnekleri de analiz ediliyor. Örneğin, CHP’deki değişim rüzgarı ve kurultay sürecinin partinin oyunu yüzde 3 artırdığı ve bunun halen korunduğu belirtiliyor. CHP’ye aşırı yüklenmenin partiye avantaj yarattığını iddia edenler var. Bir örnek de Yeniden Refah Partisi için veriliyor. AKP ile ittifak yapacağı iddiaları, bu süreç olumsuz sonuçlansa da YRP’nin işine yaradı. Sürekli bahsederek, görünür hale getirmek. İletişimcilerin bir süreden beri buna kafa yorduklarını biliyoruz.

RAMAZAN SIKINTISI

Bir başka konu yerel seçim kampanyasının Ramazan ayına denk gelmesinin etkileri. Bu konuda farklı görüşler var. Bunun avantaj olacağını veya dezavantaja dönüşeceğini savunanlar bulunuyor. Bazıları iftar sofralarında her şeyin artan fiyatını görmenin ve bunun sürekli konuşulmasının AKP’yi zor durumda bırakacağı söylüyorlar. Bazı siyasilere göre, yerel seçim yarışı nedeniyle herkes Ramazan paketi hazırlayarak, yardım paraları dağıtacak. Bu durum, dar gelirlilere sorunlarını bir süre unutturacağı için iktidar açısından avantaj yaratacağı iddiası var.

KATILIM SORUNU

Başka bir analiz ise yerel seçimlerde sandığa gitme potansiyeliyle ilgili. Genel seçimlere kıyasla sandığa gitme oranında düşüş bekleniyor. Daha önceki yerel seçimler buna örnek olarak gösteriliyor. Ancak bu kez başlıca sorun, gençler ve üniversite öğrencileri. Hem bu seçime ilgisizler hem de halen eğitim dönemi sürdüğü için çoğunun nüfusa kayıtlı olduğu memleketine gidip oy kullanma olanağı bulunmuyor. İktidar da bundan pek rahatsız değil.

EMEKLİLER VE GENÇLER

AKP’li yaşlı ve emekli seçmenin bir kısmının protesto ederek sandığa gitmeyebileceği konuşuluyor. İktidar değişikliği söz konusu olmadığı için seçmen reflekslerinin zayıfladığı, ayrıca kısa süre önce yapılan genel seçimler nedeniyle de bıkkın seçmen sorunu yaşandığı anlatılıyor. Tüm bu analizler sonucunda AKP’de hem YRP etkisi hem de seçmen tepkisi nedeniyle Türkiye genelindeki oylarda yüzde 3-5 puanlık bir düşüş bekleniyor. YRP’nin İstanbul’da yüzde 3,5, Türkiye genelinde yüzde 4,5-5 oyunun olduğu iddia ediliyor.

İYİ PARTİLİLER ŞAŞKIN

Son izlenimler, İYİ Parti seçmenini okuyamamakla ilgili. Yapılan araştırmaların İYİ Parti seçmeninin reflekslerini ortaya koymadığı saptaması var. İYİ Partililer, kime oy vereceklerini saklıyorlar. Tüm analizler tamamlandığında yüzde 7’lik oya sahip bu partinin seçmeni görünür çıkmıyor. Bu da analizlerin eksik kalmasına neden oluyor. Belli ki parti yönetiminin zikzaklarından sıkılan mutsuz seçmen ne yapacağını şaşırmış durumda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi