Asgari ücret zammında ikinci viraj: Toplantıda konuşulan rakamlar ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret zammında ikinci viraj: Toplantıda konuşulan rakamlar ne zaman açıklanacak?
Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda. Milyonlarca yoksulu ilgilendiren yeni asgari ücrete ilişkin komisyonun ikinci toplantısı ne zaman gerçekleşecek? Gündemde hangi rakamlar var?Asgari ücret zammı için Tespit Komisyonu, ilk...

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda. Milyonlarca yoksulu ilgilendiren yeni asgari ücrete ilişkin komisyonun ikinci toplantısı ne zaman gerçekleşecek? Gündemde hangi rakamlar var?

Asgari ücret zammı için Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta yaptı. Komisyon yarın ikinci toplantısını yapmak üzere bir araya gelecek. Toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçinme endekslerinin masaya gelmesi bekleniyor.

Türkiye'de 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkileyen ve toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret zammıyla ilgili süreç devam ediyor. 11 Aralık'ta gerçekleştirilen ilk toplantının ardından, asgari ücretin belirlenme aşamalarındaki takvim belirlendi ve yapılan çalışmalar paylaşıldı. 2024 yılının ilk ve son asgari ücret zammı toplantısında, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyetler bulunuyordu; ancak ilk toplantıda rakamlar hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Işıkhan: Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun ilk toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği taahhüdünde bulundu. Işıkhan, "2024 yılı asgari ücretinin, ekonomiyi büyütecek, enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak şekilde sosyal diyalog ve istişareyle belirlenmesi için çalışacağız" dedi.

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ilk toplantıda yaptığı açıklamada, asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, "Asgari ücret, işçinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek bir ücret olmalıdır" dedi.

İkinci toplantı yarın

İkinci toplantı, 18 Aralık Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşecek. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri ile hükümet yetkilileri, ara zam oranlarına dair pazarlık yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK temsilcileri ise ekonomik veri ve raporları sunacak.

Asgari ücrette olası zam oranlarına göre, net ve brüt rakamlar şu şekilde belirlenecek:

  • Yüzde 35'lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40'lık zamda 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45'lik zamda 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50'lik zamda 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55'lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

Şu anki asgari ücret 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor ve zam oranının aralık sonuna kadar belirlenmesi bekleniyor.

Asgari ücret tespit komisyonu kaç kez toplanır?

15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında mevzuata göre aralık ayında 4 kez toplanacak. Komisyon, enflasyon oranları, geçim şartları ve ekonomik göstergeleri değerlendirerek yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek

İlgili haberler:
Asgari ücrete yüzde 55'in üzerinde zam bekleniyor
Bakan Şimşek ile görüşen Cem Küçük’ten asgari ücret tahmini: Yüzde 40 zam gelecek
Türk-İş: Açlık sınırı teklif edilirse masadan kalkarız