Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Avrupalılar 'ucuz' liderlik peşinde!

Avrupalı otomotiv üreticileri, ülkelerini istila etmeye hazırlanan ve şimdiden elektrikli araç satışlarının yüzde 8’ine ulaşan Çinli markalarla mücadele etmek için ‘maliyet’ savaşı başlattı. Çin’in daha ucuz modeller geliştirme konusundaki liderliğine son vermek isteyen birçok Avrupalı üreticinin daha düşük maliyetli elektrikli araç (EV) geliştirme konusunda çalışmaları hızlandırdığı Münih fuarında yakından görüldü.

AVRUPALI otomotiv üreticilerinin, Çinli markalara karşı ‘maliyet’ konusunda başlattığı büyük mücadelenin işaretleri dün uluslararası basın günüyle kapılarını açan IAA Mobility Münih Otomobil Fuarı’nda net olarak ortaya çıktı. Çin’in daha ucuz ve daha çevre dostu modeller geliştirme konusundaki liderliğine son vermek isteyen birçok Avrupalı üreticinin daha düşük maliyetli elektrikli araç (EV) geliştirme konusunda çalışmaları hızlandırmış durumda. 

R5 %30 UCUZLAYACAK

  • Fransız Renault’un CEO’su Luca de Meo, Çin ile elektrikli araçlarda bir nesil önce başlayan maliyet farkını kapatmaları gerektiğini belirterek, “Eğer üretim maliyetleri düşerse fiyatlar da düşecektir. Biz kendi adımıza bunun için çalışıyoruz ve önümüzdeki yıl piyasaya süreceğimiz elektrikli Renault 5 modeli, elektrikli Scenic ve Megane modellerine göre yüzde 25 ila 30 arasında daha ucuz olacak” açıklamasını yaptı 
  • Elektrikli araç pazarının batarya tedarik zincirini kontrol etmesine dikkat çeken Renault'nun mühendislik grubu başkanı Gilles Le Borgne, "Avrupa'nın makroekonomik açıdan Çin karşısında naif olmayı bırakması gerekiyor" açıklamasını yaptı. 

ALMANLAR YARI YARIYA DÜŞÜRÜYOR

  • Alman Mercedes ve BMW, fuarda vitrine çıkardıkları Concept CLA Class ve Neue Klasse modelleri ile çok açık bir şekilde hem menzili artırıp hem de üretim maliyetlerini yarı yarıya azaltacakların net mesajını verdi.  
  • Volkswagen CEO'su Oliver Blume, Çin'deki ortaklıkları aracılığıyla batarya hücre maliyetlerini %50 oranında azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Maliyet tarafında sıkı çalışmamız gerekecek" dedi.
  • Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı 
  • Britta Seeger ise elektrikli araçta tedarik maliyetlerinin hâlâ yüksek olduğunu belirterek, bu maliyetler düşmeden yüksek kârlılıktan da bahsedilemeyeceğini belirtti. 

Jato Dynamics'in raporuna göre 2022'nin ilk yarısında Çin'deki bir elektrikli aracın ortalama fiyatı 32 bin Euro’nun altındayken, Avrupa’da ise 56 bin Euro civarındaydı. 

Avrupa’da EV satışlarının şimdiden %8’i Çinli oldu!

BYD, Nio ve Xpeng gibi birçok Çinli marka bu yılın ilk 7 ayında yüzde 55 artarak 820 bin araca ulaşan ve toplam pazardan yüzde 13’ten fazla pay alan Avrupa’nın elektrikli araç pazarını hedeflemiş durumda. Bu yılın başından itibaren Avrupa’da satılan yeni elektrikli araçların (EV) yüzde 8’i Çinli markalar tarafından üretilmiş durumda. Bu oran 2022’de yüzde 6, 2021’de ise yüzde 4’müş. Zaten bu yılki Münih fuarına baktığımızda katılımcıların yaklaşık yüzde 41’nin özellikle Çin’den gelen Asla merkezli markalar olduğunu ve 2021’e göre Çinli markaların sayısının iki katından fazla olduğu görülüyor. Bu markalar arasında Çinli BYD, Seres, XPeng, MG, HiPhi, Leapmotor gibi EV üreticileri ile CATL gibi dev batarya üreticileri bulunuyor. Çinli EV üreticilerinin Avrupa'ya girişi, birçok markayı alt etme ve elektrikli araç satışlarını domine etme endişelerini artırdığı fuarda net olarak görüldü.

Türkiye’ye gelecek ilk BYD modeli!

Çinli BYD, IAA Mobility fuarında gövde gösterisi yaptı. D segmenti sedan modeli Seal ve D segmenti SUV modeli Seal U’nun Avrupa prömiyerini yapan Çinli marka ayrıca  E segmenti sedan Han, C segmenti hatchback Dolphin ve C segmenti SUV Atto 3’ü sergiledi. Ayrıca premium markası Denza ile de fuarda yer aldı. BYD'nin ekim ayında Türkiye'de satışa sunacağı ilk model ise fuarda da sergilenen Atto 3 olacak. Şehir dışı 420, şehiriçi ise 565 km menzile sahip aracın özellikle içindeki çarpıcı detaylar çok başarılı.

%100 elektrikli %100 GTI

VOLSWAGEN’in Münih fuarında sergilediği elektrikli ID. GTI Concept’i tasarım olarak geleceğin ID modellerinin öncüsü durumumda. Modüler elektrikli tahrik (MEB) platformu üzerine yükselen elektrikli ilk GTI modelinin seri üretim versiyonunun 2027 yılında yollara çıkması planlanıyor. Bu yüzde 100 elektrikli ve yüzde 100 GTI modelini VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro ile inceledik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi