Bir tablonun anlattıkları: “Celile Denizi’ndeki Fırtınada Mesih”

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 Temmuz 1606 - 4 Ekim 1669), Hollandalı ressam ve baskı ustası. Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biridir. Hollanda'nın ticaret, bilim ve sanatta atılım yaptığı Hollanda Altın Çağında yaşamıştır. "Işığın ve gölgelerin ressamı" olarak da anılır.


1656 yılında Rembrandt'ın iflâs ettiği ilan edilmiştir ve bunun sonucu olarak birçok eseri ve antika koleksiyonu açık arttırmaya çıkmış, evi dahil bütün mal varlığı da borçlarını kapatmak için satılmıştır. 1660 yılında Hendrickje, Titus ile birlikte iş kurmuş, Rembrandt'ı da işe almış böylece onu alacaklılarından korumuştur. Bundan üç yıl sonra, 1663'te vefat eden Hendrickje Stoffels Westerkerk'e gömülmüştür. Bu ölümü beş yıl sonra, 1668'de Titus'un ölümü takip etmiştir. Kısa bir süre sonra, 4 Ekim 1669'da da Rembrandt ölmüştür. Amsterdam'da vefat eden Rembrandt 8 Ekim'de, Westerkerk'te bilinmeyen bir mezara gömülmüştür.
Rembrandt'ın Amerika'daki en çarpıcı anlatı tablosu da onun tek boyalı deniz manzarasıdır. 1633 tarihli, Rembrandt'ın memleketi Leiden'den Amsterdam'a taşınmasından kısa bir süre sonra, şehrin portreleri ve tarihi konularının önde gelen ressamı olarak kendini kurduğunda yapıldı. Sahnenin ayrıntılı tanımı, figürlerin çeşitli ifadeleri, nispeten cilalı fırça ve parlak renklendirme Rembrandt erken tarzı karakteristiğidir. Arnold Houbraken gibi on sekizinci yüzyıl eleştirmenleri, bu erken dönemi Rembrandt'ın daha sonraki, daha geniş ve daha az açıklayıcı bir şekilde tercih ettiler.
Dikey formattaki resim, balıkçı teknelerinin kontrolünü yeniden kazanmak için şiddetli fırtınaya karşı çılgınca mücadele eden Mesih'in öğrencilerinin yakından bir görünümünü vurgular. Büyük bir dalga yayı döver ve yelkeni yırtar. Müritlerden birinin yandan kustuğu görülür. Doğrudan izleyiciye bakan bir diğeri ise sanatçının kendi portresidir. Sadece sağda gösterilen İsa sakin kalır.
Galilei denizindeki fırtınayı betimleyen baskı, Jan ve Raphael Sadeler tarafından 1583'te Antwerp'te yayınlanan 12 bölümlük Vita, passio et Resvrrectio Iesv Christ'in 8. levhasıydı. Rembrandt'ın resmi portre biçimini takip ediyor ve aynı zamanda tekne öne eğimli bir konumda. Baskıda olduğu gibi, eserin büyük bir kısmı, teknedeki hava şartlarına karşı mücadele eden müritler olan ana motif tarafından kaplanmıştır.
Rembrandt’ın burada resmettiği şey, Mesih’in huzurunun aksine, tabiatın gücünden korkan öğrencilerinin dehşet anlarıdır. Aydınlık ve karanlık arasındaki oyunda parlak efektler oluşturmada ustalardan biri olan Rembrandt, dikkatimizi büyük dalgaların geldiği ve öğrencilerinin küçük botu kurtarmak için akın ettiği resmin sol tarafına çekiyor. Mücadelede doğa kazanıyor gibi görünüyor. Adamlardan beşi, teknenin yelkenine sadık kalırken, diğerleri Mesih’e doğru koşuyor.
1633’ten kalma eser, yalnızca ıstırabı tasvir etmemektedir: ıstırabın kendisidir. Ne yazık ki, çalkantılı ve sarsıcı bu tablo 1990 yılında Isabella Stewart Gardner Müzesi’nden çalınmıştır.
İki hırsız, polis olarak kendilerini gizlemiş ve acil durum çağrısına gideceklerini söyleyerek müzeye gelmiş. Binaya girerek, beş yüz milyon doların eşdeğerini çalmış oldular. Bu esere ek olarak, Vermeer’in resimlerini de çalmışlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi