Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bu küçük SUV yok satar, benden söylemesi!

Tamamen Avrupa'da geliştirilip Avrupa'da üretilen ilk Jeep modeli olan elektrikli Avenger’ı geçen hafta İspanya’nın Malaga şehrinde test etme imkanı buldum. İkonik Amerikan markanın ilk %100 elektrikli modeli olan B-SUV sınıfındaki Avenger, eylül ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak. Türkiye’de yüzde 10’luk ÖTV dilimine girmesini sağlayacak 115 kW (156 beygir) gücünde elektrikli motora sahip aracın tork değeri ise 260 Nm. Şehir içinde 550 km, şehir dışında ise 400 km menzile sahip modelin Jeep’in ürün gamında en çok satılacak model olması bekleniyor.

EN KABİLİYETLİ VE ÇEVRECİ

Avrupa fiyatı 37 bin Euro’dan başlayan aracın Türkiye’ye %10’luk ÖTV avantajıyla bugünkü kurlarla 1 milyon TL’nin altında veya bu seviyede gelmesi halinde Jeep satışlarını tarihi zirveye taşıması içten bile değil. Türkiye’de yıl bazında en fazla 4 bin 369 adet satan Jeep’in Avenger ile 10 bin adedi aşması bekleniyor, tabi ki yeterli sayıda araç alınabilirse. Kuşkusuz Jeep’ın Türkiye’de ‘en ucuz’ olma gibi bir iddiası yok ama rekabetçi fiyatlarla en kabiliyetli ve çevreci SUV markası olmak istedikleri de ortada. Sonuç olarak hem tasarımı hem özellikleri ile Avenger’ı çok beğendim, merakla sonuçları bekliyorum.

HEM SIFIR HEM 2. EL REKORA DOYMUYOR!

Türkiye’de otomobillerin yatırım aracı haline gelmesi hem sıfır hem de 2.elde rekor satışların yapılmasını sağlıyor. Ama gelin görün ki ne kadar rekor kırılsa da, satılan otomobillerin yüzde 60’ının 10 yaş üzerinde olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Türkiye'de yüksek enflasyona bağlı olarak otomobil ve hafif ticari araçlar son dönemde en önemli yatırım aracı haline gelince, tarihi satış rekorları da beraberinde gelmeye başladı. Otomotive yaşanan hücum sonucunda ilk 3 ay sonunda sıfır araç satışları %55,2 oranında artarak 235 bin 971 adede ulaşırken, 2.el araç satışları da %55 artarak 2 milyon 376 bin adet oldu. Böylece hem sıfır hem de 2.el satışları tarihi zirvesine ulaştı. Düşünün Türkiye’de 2015 ve 2017 yılları arasında yaşanan rekor satışlarda bile bu zirve görülmemişti. Kuşkusuz seçim sonrası belirsizlik, bu rekorların devam etmesinin önünde en büyük engel.

10 ARAÇTAN 9’U 2.EL

EBS Danışmanlık’ın paylaştığı verilere göre ilk 3 ayda Türkiye’de satılan her 10 araçtan 1’i sıfır, 9’u ise 2.el oldu. Yine ilk 3 ayda sıfır otomobil satışları %50,1 oranında artarak 175 bin 421 adetlik tarihi seviye çıkarken, 2.el otomobil satışları ise %59 büyüyerek 1 milyon 878 bin adetlik zirvesine ulaştı. Toplamda olduğu gibi satılan her 10 otomobilin 1 adedi sıfır olurken, 9 adedi 2.el olarak kayda geçti.

YÜZDE 60’I 10 YAŞ ÜZERİ

2.el otomobil pazarında ilk 3 ayda satılan otomobillerin sadece %0.47’si 2023 modellerden oluşurken, %3.96’sı ise 2022 model yılına ait oldu. İlk 3 ay sonunda toplam 2. el otomobil satışlarının %60’ı ise hâlâ 10 yaş üzeri yaşlı araçlardan oluştu. Bu da Türkiye’de 3 ayda satılan toplam 2 milyon 53 bin otomobilin 1 milyon 127 bin adedin 10 yaş üzeri araçlardan oluştuğunu ortaya koyuyor. Yani rekorlar kırılsa da alım gücünün kendini 2.el satışlarında net olarak ortaya koyduğu anlaşılıyor.

5,6 milyar euro'ya 6 elektrikli model

2027 yılına kadar e-mobiliteye 5.6 milyar Euro yatırım yapacak Skoda, önümüzdeki 3 yılda 6 yeni elektrikli modeli satışa sunacak. Bu modellerden 4’ü tamamen yeni, 2’si ise Enyaq ailesinin yenilenmiş modelleri olacak.

Küçük elektrikli SUV segmentine “Small“ BEV kod adı ile girecek olan Çek marka, Elroq ismi verilen modelle de kompakt SUV segmentinde tam elektrikli bir ürün sunmuş olacak. Bununla birlikte yeni tam elektrikliler arasına “Combi“ station wagon modeli ve yedi kişilik SUV modeli “Space“ de ürün yelpazesine katılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi