Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Çinlilerin Avrupa istilası başladı!

Münih’te bugün kapılarına açacak IAA Mobility fuarına Çinli markalar ve Çin’de üretilen modeller damga vurmaya hazırlanıyor. Sayıları ev sahibi Alman markalardan hatta Avrupalılardan bile çok olan Çinliler, "Biz buradayız ve burada kalacağız" mesajıyla gözdağı vermeye hazırlanıyor. Bir nevi Münih fuarı Avrupalı markaların Çinlilerle elektrikli araç mücadelesine sahne olacak.

AVRUPA’da Paris’le birlikte 2 yılda bir dönüşümlü olarak gerçekleşen ‘Frankfurt Otomobil Fuarı’ yerine 2021 yılında tamamen şekil değiştirerek ilk kez düzenlenen Münih otomobil ve mobilite fuarı (IAA Mobility) bugün basın günüyle birlikte ikinci kez kapılarını açıyor. 2 yıl önce pandeminin son döneminde gerçekleştiği için katılımın kısmen düşük kaldığı Avrupa’nın bu önemli fuarına bu yıl özellikle Çin başta olmak üzere Avrupa dışından uluslararası katılımın ciddi şekilde arttığı ve yüzde 50’ye ulaştığı görülüyor. 

BURADAYIZ, BURADA KALACAĞIZ

2 yıl öncesine göre bu yılki fuarda hem Çinli marka sayısı 2 kattan fazla artarken, hem de sergilen Çin üretimi elektrikli modellerin sayısında önemli bir artış var. Çoğunluğu elektrikli ve hibrit olan 150’den fazla yeni modelin ilk kez sergileneceği fuarda kuşkusuz Mercedes, Volkswagen, BMW, Audi, Porsche ve Opel gibi ev sahibi 6 markanın gövde gösterisi yapması bekleniyor. Ayrıca Renault, Cupra ve Rimac gibi Avrupalı markalarla Tesla, Fisker ve Ford gibi Amerikan markalar fuarda yerini almış durumda. Ama BYD, Dongfeng, HiPhi, Leapmotor, SAIC bünyesindeki MG, Seres, Avatr ve XPeng başta olmak üzere Çinli markaların Münih’te; "Biz buradayız ve burada kalacağız" mesajı vermeye hazırlandığı da net olarak anlaşılıyor.

Ayrıca, Çinli Geely çatısı altındaki Smart ve Polestar , BMW bünyesindeki MINI ve Tesla da Çin'de üretilen modellerini fuarda sergileyecekler. Düşünün Tesla ilk kez Avrupa’da bir fuara katılıyor. Ayrıca Çin kendi sınırları dışında ilk kez ‘Dünya Yeni Enerjili Araç Kongresi’ni (WNEVC) 6 Eylül’de Münih’te düzenleyecek. 

FUARDA SAVAŞ ALANLARI BELLİ

Sonuç olarak Avrupa'nın en önemli otomobil fuarlarından birine ev sahipliği yapan Münih, bölgenin köklü otomobil üreticilerinin, BYD gibi Çinli rakipler ve Amerikan Tesla gibi büyüyen tehditlere karşı ne kadar başarılı bir şekilde mücadele edebileceklerini göstermesine dair bir fikir sunacak. Savaş alanı da belli; elektrikli mobilite, otonom sürüş, uzun menzilli hızlı şarj edilebilen bataryalar ve kullanıcı dostu yazılım özellikleri. Bu temalar, bugün önce uluslararası basına kapılarını açacak, 5-10 Eylül tarihleri arasında halka açık olacak olan Münih'teki IAA Mobility otomobil fuarının ana odak noktaları olacak.

6 modelle gövde gösterisi

BU yılın son çeyreğinde Türkiye pazarında da satışa başlayacak olan dünyanın lider elektrikli araç üreticisi Çinli BYD, IAA Mobility fuarında gövde gösterisi yapacak. D segmenti sedan modeli Seal ve D segmenti SUV modeli Seal U’nun Avrupa prömiyerini yapacak Çinli marka ayrıca  E segmenti sedan Han, E segmenti SUV Tang, C segmenti hatchback Dolphin ve C segmenti SUV Atto 3’ü sergileyecek.

Oscarlı oyuncu fuarda

5-10 Eylül tarihleri arasında politikadan, ekonomiye, otomotivden diğer mobilite çözümlerine ilişkin 500’den fazla uzman konuşmacının yer aldığı IAA Mobility fuarının sürprizi ise Oscar’lı oyuncu Natalie Portman. Amerikalı ünlü oyuncu ve aktivist Portman, 5 Eylül’de mobilite ve sektör hakkındaki görüşlerini aktaracak. 

Otomobil yerini mobiliteye bıraktı

OTOMOBİL fuarları son yıllarda gözden düşüp sayıları hızla azalınca, 2 yıl önce Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA), fuarın hayatta kalmasını sağlamak amacıyla eski otomobil fuar konseptini tamamen yeniden tasarladı ve Münih'i “Dünya çapında eşsiz bir mobilite platformu” olarak sunmaya başladı. İkinci kez Münih'te gerçekleşecek IAA Mobility fuarı sadece otomobil değil, şehir içi tüm mobilite araçlarının ve ekosisteminin sergilendiği bir yer olarak dikkat çekiyor. Dünyada bir çok ülkeden 100 startup şirketin, bir çok bisiklet üreticisinin de yer aldığı bu büyük organizasyonda 500’den fazla konuşmacının yer aldığı konferanslar da gerçekleşiyor. Ayrıca bu etkinliğin bir diğer özelliği ise aynı 2 yıl önce olduğu gibi sadece fuar alanında değil şehir merkezinde de tanıtımların ve sergilemelerin yapılması. Bunun için de fuar ile şehir merkezi arasında 150 yeni nesil otomobili test etme şansı veriliyor. 

Bu konsept 2025’te üretilecek

BMW, bugün kapılarını açan Münih fuarında yeni nesil elektrikli araç konseptini tanıttı. 2025'te Macaristan fabrikasında üretilmesi planlanan 'Vision Neue Klasse' isimli bu sedan konsept, BMW'nin gelecekteki doğuştan elektrikli model ailesi için referans olacak. Bu konseptin geliştirildiği doğuştan elektrikli araç platformunun %30 daha uzun menzil, %30 daha hızlı şarj ve %25 daha verimli sürüş sunacağı açıklandı.  3 Serisi ile aynı boyutlara sahip bu elektrikli model, BMW'nin elektrikli araç dönüşümünde gerek tasarım gerekse teknoloji açısından gideceği yeri de gösteriyor.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

Mercedes-Benz Concept CLA Class

750 km’den fazla menzile sahip

FUARIN ev sahibi markalarından Mercedes-Benz de, Münih’te Çinlilere karşı tam anlamıyla gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. ‘Mercedes-Benz Modüler Mimarı’ (MMA) platformu üzerinde geliştirilecek yeni elektrikli model ailesinin ilk üyesi olan ‘Concept CLA’nın dünya prömiyerini yapacak Mercedes, aslında BMW gibi elektrikli geleceğini gözler önüne serecek. 750 km’den fazla menzile sahip elektrikli modelin 100 km’de sadece 12 kWh elektrik tüketeceği açıklandı.

Şaka değil o da fuarda!

AVRUPA’da neredeyse ilk kez bir fuara katılacak Tesla, 8 yıl sonra kapsamlı bir makyaj operasyonuna soktuğu Model 3’ü tanıtacak. Menzili %12’ye kadar yükselen, parçalarının %50'si değişen makyajlı Model 3, Tesla’nın Çin fabrikasında üretiliyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi