Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

DELİ GİBİ

Bu sezonun sonunda, iki takım süper lige direk yükselecek. Bu takımlar şimdilik lider Ankaragücü ve ikinci sıradaki Ümraniyespor. Onları 3. sıradaki Bandırmaspor ile 4. Sıradaki Eyüp takımları sıkıştırıyor.

Ümraniyespor ile Ankaragücü, geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul’da karşılaştı. Süper lige çıkması en güçlü iki takımın maçını izledim. Gördüğüm manzara şu; çıkarlar ama bu yapıyla orada kalıcı olamazlar.

Maçı izlerken, futbol adına da ayrıca üzüldüm.

Hepimiz biliyoruz, futbol akıl ve yetenek işidir ve hem akıllı hem de yetenekli oyuncularla oynanır. Önce kalecilerden başlayalım.

Ankaragücü kalecisi öyle bir gol yedi ki akıllara ziyan. Adı üzerinde zaten, kaleci dediğimiz kişi kalede durur değil mi? Kalende durup bekleyeceksin. Kalende durmazsan takımını yakarsın. Duramadı yaktı.

Pekiyi, auta giden topu, kapattığı köşeden kendine çarptırarak içeri alan Ümraniyespor kalecisine ne demeli.

Oyuncular arasında, umut vadeden bir yetenek var mı diye merak edenlere söyleyeyim, iki takımda da öyle bir yetenek aramayın. Ankaragücü, süper ligin emeklilerinden kurulmuş bir takım. Başında diploması yeterli olmayan bir teknik direktör var. Ümraniyespor, futbol mekaniğini kurmuş ama yaratıcı oyuncusu yok.

Görünen o ki gerek Ümraniyespor, gerek Ankaragücü oynadıkları futbol ve kadro yapıları ile birkaç hafta sonra çıkacakları süper ligin çok uzağındalar. Bu kadroları ile devam etmeye kalksalar, süper ligde her hafta 5’lik olurlar.

İki takımda, süper lige çıkınca kesenin azını açacak ve en aşağı 14-15 oyuncu transfer edecek. Bu transferleri yapmak için de mecburen biraz daha borca girecekler.

Oysa özellikle Ankaragücü’nün zaten yeteri kadar borcu var ve transfer tahtası yıllardır kapalı. Belki 3-4 yıl önce bu takımda tesadüfen oynayan ve isimleri kimse tarafından hatırlanmayan oyuncuların alacakları kısmen ödenip, transfer tahtası 1-2 günlüğüne açılabiliyor. Ama geçen sene oynayan oyuncuların borçları binmiş üzerlerine bu kez.

Geçen senenin genç oyuncularından Endri Çekici ve Michalak Konyaspor’a, Kitsiou ile Börven Gaziantepspor’a, Saba Hatayspor’a, Sarlija Panathinaikos’a yok paraya gönderildi ama oyuncuların alacakları baki kaldı.

Parasını hala siz ödüyorsanız bu oyuncular niye başka takımlarda oynuyor diye Ankaragücü yöneticilerine sormak gerek. Düştüğünüz geçen sezonun kadrosunu bozmasaydınız, şimdi başka takımlarda oynayan o genç ve başarılı oyuncularla süper lige çıksaydınız, süper lig kadronuz da hazır olmaz mıydı?

Ümraniyespor da Ankaragücü de süper lige çıkınca mecburen “deli gibi” transfer yapacak. Kendilerine tavsiye edilen pahalı oyuncular alınacak ve kulüpler biraz daha borca batarken, döndükleri yer, çıktıkları yer alacak. Sonuçta iniş çıkışlı bu kısır döngü ve transfer furyası, ellerini ovuşturup bekleyen küçük bir kesime büyük paralar kazandıracak.

Şampiyonluklar şimdiden hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi