Hüseyin Tapınç

Hüseyin Tapınç

Deprem sonrası politika başarısız, seçim 14 Mayıs’ta yapılsın

Sia Insight araştırma şirketinin üç büyük ilde yaşayan yetişkin nüfus ile gerçekleştirdiği Ekonomik Gündem Araştırması sonuçlarına göre, seçmenlerin yarısından fazlası deprem bölgesinde yapılan arama kurtarma çalışmalarını başarılı bulurken (yüzde 53), deprem bölgesine gönderilen yardımların dağıtılması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile ilgili yapılan çalışmaları başarılı olarak değerlendirenlerin oranı metropol nüfusu içinde yüzde 43’e düşüyor. Bu çalışmaları kadınlardan ziyade erkek seçmenlerin, gençlerden ziyade de orta yaş üzeri seçmenlerin başarılı bulduğu görülüyor.



Hükümet’in deprem sonrasında izlediği politikaları başarılı bulan seçmenlerin oranı yüzde 37’ye kadar düşerken, yüzde 39’u da deprem sonrasında izlenen Hükümet politikalarını beğenmiyor. Hükümet politikalarını başarılı bulanlar özellikle 45 yaş üzeri, erkek ve alt sosyo-ekonomik sınıf mensubu olan seçmenler.

Metropol illerinde yaşayan seçmenlere göre, deprem çalışmalarında en başarılı görülen üç kurum AFAD (yüzde 64), Kızılay (yüzde 33) ve AHBAP (yüzde 30) olarak sıralanıyor. AFAD ve Kızılay’ın yaptığı çalışmalar erkeklerin beğenisini kazanırken, AHBAP tarafından yürütülen çalışmalar özellikle kadınların ve üst ve orta üst sosyo-ekonomik sınıf mensuplarının takdirini kazanmış bulunuyor.

Deprem sonrasında karşı karşıya kalacağımız siyasi gelişmeler içinde toplumun en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de seçimler.

Metropol illerinde yaşayan seçmenlerin ezici çoğunluğu seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılmasını istiyor (yüzde 80). Sınırlı bir seçmen kitlesinin tercihi 18 Haziran’dan yana (yüzde 4). Yüzde 16’lık bir seçmen kitlesi ise seçimlerin Haziran’dan daha ileri bir tarihe alınmasını istiyor.

Araştırmanın künyesi
Sia Insight Ekonomik Gündem Araştırması (Şubat 2022), İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yaşayan, 18 – 65 yaş grubu mensubu 415 tüketici ile CATI (bilgisayar destekli telefon anketi) bilgi toplama yönetimi kullanarak 13 – 17 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Tapınç Arşivi

Ayna

21 Mart 2024 Perşembe 07:00