ABD-Çin krizini Pelosi’nin ziyareti ateşledi

ABD-Çin krizini Pelosi’nin ziyareti ateşledi
ABD ve Çin arasındaki Tayvan krizi, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği haberleri üzerine kritik bir viraja geldi.Pekin’in egemenlik iddia ettiği Tayvan’a verdiği destek nedeniyle iki ülke...

ABD ve Çin arasındaki Tayvan krizi, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği haberleri üzerine kritik bir viraja geldi.

Pekin’in egemenlik iddia ettiği Tayvan’a verdiği destek nedeniyle iki ülke arasındaki gerginlik sürüyor. Pelosi’nin ziyareti gerginliğin ateşini körükledi ve ABD donanmasına ait Ronald Reagan uçak gemisi, hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur’dan ayrılarak Güney Çin Denizi’ne doğru hareket etti.

Gerginliğin artması üzerine ABD Başkanı Joe Biden ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping, dün 2 saat 17 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Şi’nin, Biden’a, “Ateşle oynayanlar eninde sonunda yanacak. Umarım ABD tarafı bunu tam olarak anlar” dediği öne sürülüyor.


ÇİN’DEN ASKERİ KARŞILIK UYARISI
Çin sözcüleri, son birkaç günde yaptıkları açıklamalarda Pelosi’nin ziyarette bulunması halinde “askeri karşılık” dahil sert tepkiler verileceğine dair uyarılarda
bulunuyor. Bu süreçte iki ülke ordularının bölgedeki askeri hareketliliğinin arttığına dair işaretler görülüyor.

İki liderin görüşmesi öncesinde tırmanan gerginlik, iki büyük güç arasında, Soğuk Savaş yıllarında ABD ve Sovyetler Birliği’ni çatışmanın eşiğine getiren Küba Füze
Krizi’ne benzer bir krizi doğurabilir.

Merkezi Pekin’de bulunan Güney Çin Denizi Stratejik Araştırma Girişimi adlı düşünce kuruluşunun derlediği seyir takip verilerine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan uçak gemisi, hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur’dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi’ne doğru hareket etti.

ABD ordusu filonun varış hedefine ilişkin açıklama yapmazken, söz konusu doğrultuda ilerlenmesi halinde Tayvan’ın güneyine ulaşacağı öngörülüyor.

BEYAZ SARAY DA KARŞI
İngiliz Financial Times gazetesi, hafta başında yayımladığı haberde, Beyaz Saray güvenlik yetkililerinin, olası riskler nedeniyle ziyarete karşı olduğu, ABD ordusunun Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale ederek Ada’ya inmesini engellemeye çalışabileceğinden endişe ettiği belirtilmişti. Başkan Biden, Pelosi’nin ziyaretiyle ilgili “Ordu, iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor” ifadesini kullanmıştı.


İKİ LİDER İKİ SAATİ AŞKIN GÖRÜŞTÜ
İki lider kriz üzerine dün 2 saat 17 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Çin medyası Şi’nin Biden ile görüşmesine ilişkin “Ateşle oynayanlar eninde sonunda yanacak. Umarım ABD tarafı bunu tam olarak anlar” ifadelerini kullandı. Biden’ın göreve gelmesinden bu yana Şi ile yaptığı 5’inci görüşme oldu.