Anket: İsrail'de kara harekâtına destek 16 puan birden düştü

Anket: İsrail'de kara harekâtına destek 16 puan birden düştü
İsrail gazetesi Maariv, Hamas'ın elindeki rehineler nedeniyle İsrail'de Gazze harekâtına verilen desteğin düştüğüne dair bir anket yayımladı. Hamas ise rehinelerin bırakılması için ateşkes şartını bu kez Rusya'dan yineledi.Hamas'ın...

İsrail gazetesi Maariv, Hamas'ın elindeki rehineler nedeniyle İsrail'de Gazze harekâtına verilen desteğin düştüğüne dair bir anket yayımladı. Hamas ise rehinelerin bırakılması için ateşkes şartını bu kez Rusya'dan yineledi.

Hamas'ın en az 1300 İsraillinin ölümüne yol açan saldırılarının ardından Benyamin Netanyahu'nun Gazze'ye karşı masada tuttuğu kara harekâtı tehdidinin ülke kamuoyunca pek karşılık bulmadığı ortaya çıktı. İsrail'de yapılan bir ankete göre, ülkede geniş kapsamlı bir kara harekâtını destekleyenlerin oranı yüzde 29'da kaldı.

19 Ekim'de yüzde 65'ti

İsrail'in en çok okunan gazetelerinden Maariv'in yayımladığı ankete göre, 522 katılımcının yüzde 49'u "beklemenin daha iyi olduğunu", yüzde 22'si ise "kararsız olduklarını" söyledi. Maariv, 7 Ekim saldırılarının ertesinde, 19 Ekim tarihinde yaptıkları ankette büyük bir kara harekâtına yüzde 65 oranında destek ölçtüklerine ve oranın düşmekte olduğuna dikkat çekti.

Gazete, bu düşüşün Hamas'ın elindeki 200'ü aşkın rehine ile ilgili olduğu yorumunu yaptı. Haberde, "Yanıtlara bakıldığında, siyasi kamp veya demografi açısından da bir bölünme görünmüyor. Şu neredeyse kesin ki, bu fikir değişikliğinde, şu an gündemin en üst sırasında yer alan rehineler meselesindeki gelişmeler büyük rol oynadı" ifadeleri kullanıldı.

Hamas ateşkes şartını yineledi

Öte yandan, Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden Hamas heyeti, rehineler konusundaki tavrını yineledi. Kommersant gazetesine konuşan Hamas yetkilisi Ebu Hamid, bir ateşkes sağlanmadıkça rehineleri bırakmayacaklarını söyledi.

'Rehineleri Gazze'de bulabilmek için zamana ihtiyaç var'

Hamas'ın farklı Filistinli direniş örgütleri tarafından Gazze'ye götürülen rehinelerin tamamının yerini belirlemek için de zamana ihtiyaç duyduğunu söyleyen Hamid, "Çoğu sivil onlarca kişiyi rehin aldılar ve onları Gazze Şeridi'nde bulup serbest bırakmak için zamana ihtiyacımız var" dedi. Hamas yetkilisi ayrıca, dün akşam saatlerinde örgütün silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları tarafından yapılan "İsrail saldırılarında 50 rehine öldü" açıklamasını da yineledi.

Netenhayu üzerindeki baskı artıyor

İsrail'de Benyamin Netanyahu hükümeti, 7 Ekim saldırılarının ardından "Gazze'deki Hamas yönetimini yok etme" hedefiyle bir kara harekâtı düzenleyeceğini belirtiyor. Abluka altında tutulan ve sivillerin çıkışına izin verilmeyen Gazze'de iki haftayı aşkın süredir aralıksız devam eden hava bombardımanda ise en az 7 bin Filistinlinin öldürüldüğü belirtiliyor.

İsrail'e Gazze'deki insani durum nedeniyle dünya halklarından tepki yağarken, ülke kamuoyunda ise Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında rehin aldığı bilinen yaklaşık 200'ü aşkın kişi var. İsrail çapında farklı kentlerde hemen her gün rehinelerin serbest kalmasına öncelik verilmesi için eylemler düzenleniyor, Hamas'la Katar'ın arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden kalkılmaması talep ediliyor.

İzzeddin el Kassam Tugayları, geçen hafta ikisi ABD vatandaşı, ikisi ileri yaşta olmak üzere dört kadın rehineyi serbest bırakmıştı. İsrail hükümeti ise rehine sayısını 224'e yükseltmişti. Katar'ın arabuluculuğundaki görüşmelerde ise "büyük bir ilerleme" beklendiğine dair iddialar, resmi kaynaklarca doğrulanmamıştı.