Biden, Rusya’yı “Soykırım” yapmakla suçladı

Biden, Rusya’yı “Soykırım”  yapmakla suçladı
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Vladimir Putin’in, “Ukraynalı olma fikrini” bile ortadan kaldırmaya çalıştığını belirterek, Rusya’yı Ukrayna’da soykırım yapmakla suçladı.Biden, kelimeyi ilk kez Iowa’da petrolde...

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Vladimir Putin’in, “Ukraynalı olma fikrini” bile ortadan kaldırmaya çalıştığını belirterek, Rusya’yı Ukrayna’da soykırım yapmakla suçladı.

Biden, kelimeyi ilk kez Iowa’da petrolde etanol kullanımı ile ilgili bir iç politika etkinliğinde kullandı. Biden, “Aile bütçeniz, arabanızın deposunu doldurabilmeniz Bunların hiçbiri dünyanın öbür tarafından bir diktatörün savaş ilan etmesine ve soykırım yapmasına bağlı olmamalı” dedi.

Bir gazetecinin, bu sözlerin Rusya’ya yönelik olup olmadığını sorması üzerine Biden, “Evet. ‘Soykırım’ dedim çünkü Putin’in Ukraynalı olma fikrini silmeye çalıştığını giderek daha net görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Kanıtların giderek arttığını belirten Biden, “Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı korkunç şeylerle ilgili giderek daha fazla kanıt ortaya çıkıyor. Yıkım hakkında da daha fazlasını öğreneceğiz. (Savaş suçları) Sayılırlar mı bunlara avukatlar karar verecek. Ama bence öyle duruyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Biden’ın sözlerine destek vererek, “Gerçek bir lider tarafından söylenmiş gerçekler” dedi.

ABD lideri mart ortasında da Putin’e “savaş suçlusu” demişti.

Kremlin’den Biden’a jet yanıt

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya yönelik Ukrayna’da “soykırım” suçlamasının durumu çarpıtmaya yönelik ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Peskov, gazetecilere gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden’ın, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri için “soykırım” iddiasında bulunmasına tepki gösteren Peskov, “Durumu çarpıtmaya yönelik bu tür girişimleri kabul edilemez buluyoruz. Üstelik bu, modern ve yakın tarihte malum işler yapmış bir ülke olan ABD için pek kabul edilebilir bir durum değildir” açıklamasını yaptı.