Çin uçağı kasıtlı mı düşürüldü?

Çin uçağı kasıtlı mı düşürüldü?
ABD medyası, mart ayında düşen China Eastern Hava Yolları’na ait yolcu uçağının, pilot kabinindeki bir kişi tarafından kasten düşürüldüğünü iddia ediyor. Çin›de, soruşturmanın halen devam ettiğini söyleyen yetkililer...

ABD medyası, mart ayında düşen China Eastern Hava Yolları’na ait yolcu uçağının, pilot kabinindeki bir kişi tarafından kasten düşürüldüğünü iddia ediyor. Çin›de, soruşturmanın halen devam ettiğini söyleyen yetkililer ise henüz bir açıklama yapmadı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Boing 737-800 tipi yolcu uçağı Çin’in güneyinde, Kunming ve Guangju kentleri arasında düşmüş, 132 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Amerikalı yetkililer tarafından yapılan ön değerlendirmeye göre, uzmanlar şu ana kadar uçakta mekanik ya da teknik bir arıza tespit etmedi.


Wall Street Journal gazetesi ise enkazdan çıkarılan uçağın “kara kutusunun” yani uçuş kayıtlarının, birinin uçağa, dik açıya yakın bir dalış talimatı verdiğine işaret ettiğini yazdı. Haber, ABD havacılık yetkilileri tarafından yapılan değerlendirme hakkında “bilgi sahibi bir kaynağa” dayandırıldı.

ABC News televizyonu da ABD yetkililerine dayandırdığı haberinde, uçağın kasten düşürüldüğü görüşünü aktardı.


Reuters haber ajansının soruşturma konusunda bilgi sahibi iki kişiye dayanarak aktardığı habere göre de teknik bir arıza yaşandığına dair hiçbir kanıt bulamayan uzmanlar uçağın kasten düşürülmüş olması ihtimalini inceliyor.

Düşen uçakla ilgili soruşturmayı yürüten Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC) de BBC’nin sorularına yanıt vermedi.