Eski gerilla başkanlığa bir adım daha yaklaştı

Eski gerilla başkanlığa bir adım daha yaklaştı
Kolombiya’da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu önde kapatan Gustavo Petro, 17 yaşında M-19 adlı gerilla hareketine katılmış bir siyasetçi.BBC Türkçe’nin haberine göre, başkent Bogota’nın eski...

Kolombiya’da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu önde kapatan Gustavo Petro, 17 yaşında M-19 adlı gerilla hareketine katılmış bir siyasetçi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, başkent Bogota’nın eski belediye başkanı olan Petro, daha sonra senatörlük de yapmıştı. Seçim vaatlerinin başında ise barış, sosyal adaletsizlikle mücadele ve fosil yakıtsız bir ekonomi geliyor.

62 yaşındaki Petro, 19 Haziran’da yapılacak olan ikinci turda, milyarder sağcı iş insanı Rodolfo Hernandez’i geride bırakmayı başarırsa Kolombiya’nın ilk solcu lideri olacak.

Kolombiya’da şimdiye kadar diğer birçok Latin Amerika ülkesinden farklı olarak ekonomi politikasında radikal değişim vadeden hiçbir solcu siyasetçi başkan seçilemedi.

BBC’nin Latin Amerika yayını Mundo’ya göre, Kolombiya’da değişim rüzgarları bu kez 2018’e kıyasla daha kuvvetli esiyor. Petro’nun kamuoyu yoklamalarının bir süredir işaret ettiği gibi, ilk turunda yüzde 40 ile rekor düzeyde oy almayı başarması da bunun işareti gibi görülüyor.