Financial Times: Erdoğan sinir bozucu ancak vazgeçilemez bir müttefik

Financial Times: Erdoğan sinir bozucu ancak vazgeçilemez bir müttefik
İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir yorumda, Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusundaki tavrının Türkiye’nin gelecekteki krizler konusunda nasıl davranacağına ilişkin soru işaretleri doğurduğu öne sürülerek,...

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir yorumda, Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusundaki tavrının Türkiye’nin gelecekteki krizler konusunda nasıl davranacağına ilişkin soru işaretleri doğurduğu öne sürülerek, “Erdoğan rahatsız edici bir müttefik. Ama Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması stratejik bir felaket olur” denildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, gazetenin yazarlarından Gideon Rachman yazısında özetle şunları kaydediyor:
“Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç üzerinden NATO’ya şantaj yapma konusundaki istekliliği Türkiye’nin gelecekteki krizler konusunda nasıl davranabileceğine ilişkin soru işaretleri doğuruyor. Bu durumda NATO, Türkiye’siz daha iyi olmaz mı? Kesinlikle hayır. Bu hukuken mümkün olsa da stratejik bir felaket olur. Türkiye NATO’dan atılırsa ve fiilen Rusya’nın müttefiki olursa Ukrayna denize çıkışı olmayan bir kara ülkesi olacak ve Rusya Akdeniz’in kapılarına dayanacak. Orta Doğu’daki güvenlik dengesi de bozulacak.

Erdoğan’ın Türkiye’nin demokratik itibarına ağır bir zarar verdiğine şüphe yok. Ama Rusya’nın aksine, Türkiye, Yunanistan dışında NATO’nun geri kalanına bir tehdit oluşturmuyor. NATO’nun Rusya’yı dengelemesinin artan önemi dikkate alındığında Türkiye’nin ittifak saflarında tutulması daha yaşamsal bir hale geldi. Erdoğan bunu biliyor. Türk lider, işine geldiği zaman mükemmel bir şekilde pozisyon değiştirebiliyor. Erdoğan bu esnekliği Suudi Arabistan’da gösterdi. Türk ekonomisi zor durumda olduğu için Erdoğan bu tür bir gerginliği sürdüremez.”