Güven kaybı istifa getirdi

Güven kaybı istifa getirdi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a tepki gösteren Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, kabineden istifa ettiklerini açıkladı. Sajid Javid istifa mektubunda Başbakan’a olan güvenini kaybettiğini söyledi.BBC...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a tepki gösteren Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, kabineden istifa ettiklerini açıkladı. Sajid Javid istifa mektubunda Başbakan’a olan güvenini kaybettiğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Yöneticisi Chris Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

“HÜKÜMETİN ÇÖKTÜĞÜ AÇIKÇA ORTADA”
Johnson, konu ile ilgili son açıklamasında bu kararından ‘büyük pişmanlık’ duyduğunu söylemişti. Kabindeki istifalar Johnson’un bu açıklamaları ile eş zamanlı olarak
geldi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, ilk değerlendirmesinde “Hükümetin çöktüğü açıkça ortada” dedi. Starmer, “İngiltere halkı kandırılamaz. Muhafazakar Parti lekelenmiş durumda ve bir adamı değiştirmek bunu düzeltmez” dedi.

İstifa krizi sonrası kabineden Kültür Bakanı Nadine Dorries, Johnson’a desteğinin tam olduğunu söyleyen bir paylaşım yaptı.

İKİ BAKANIN İSTİFA MEKTUBUNDA HANGİ İFADELER YER ALIYOR?
Maliye Bakanı Rishi Sunak istifa mektubunda, “İngiltere Halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor. Ben bu standartlar için mücadele edilmesi gerekildiğine inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum. Hükümetten ayrıldığım için üzgünüm ama böyle devam edemeyeceğimiz sonucuna vardığım için bu kararı aldım” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Sajid Javid ise istifa mektubunda, “Biz (Muhafazakar Parti) her zaman popüler olmadık ama ulusal çıkarları korumak konusunda hep yetkin olduk. Ne yazık ki son olaylar karşısında, halk nezdinde ikisi de değiliz. Üzülerek söylüyorum ve artık biliyorum ki sizin yönetiminiz altında değişen bir şey olmayacak bu nedenle benim güvenimi de kaybettiniz» açıklamasını yaptı.