CANLI| İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11. gün: İsrail, Gazze’de hastane vurdu: En az 500 ölü

CANLI| İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11. gün: İsrail, Gazze’de hastane vurdu: En az 500 ölü
Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az...

Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 500 sivil yaşamını yitirdi. İsrail saldırıdan İslami Cihad örgütünü sorumu tuttu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü.

Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde olayın ardından gösteri düzenlendi. Ankara'da bir grup dün gece İsrail Büyükelçiliğine giderek binaya havai fişek attı. Polisle arbede yaşanmasının ardından kolluk kuvvetleri biber gazıyla kalabalığa müdahalede bulundu.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

00.06 |Gazze Sağlık Bakanlığı, bombalanan Al hastanenin önünde canlı yayında açıklamalar yaptı

Gazze Sağlık Bakanlığı, bombalanan Al Ahli Baptist Hastanesi'nde, ölenlerin arasında, canlı yayında açıklamalar yaptı:

  • "Al Ahli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamı sivildi."
  • "Burası, Gazze halkının gözünde güvenli bir sığınak olarak görülüyordu…"

23.53 |Hastane saldırısının ardından Netanyahu’dan ilk açıklama

Netanyahu, hastane bombardımanından Filistinli grupların sorumlu olduğunu iddia etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalanmasından Filistinli grupların sorumlu olduğunu öne sürdü.

Netanyahu, X sosyal medya platformundan İsrail ordusunun Gazze'deki hastanenin bombalanmasına ilişkin iddialara yer verdi.

İsrail Başbakanı, "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü.

Netanyahu şunları söyledi:

"Bütün dünya şunu bilmeli: Gazze'deki hastaneye saldıranlar İsrail Silahlı Kuvvetleri değil, Gazze'deki barbar teröristlerdi. Çocuklarımızı hunharca katledenler, kendi çocuklarını da katlediyorlar."

23.13 | Hamas'tan çağrı

Hamas Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Haniye: “Arap ve İslam halklarını bu vahşi katliamı kınamak için seslerini yükseltmeye çağırıyorum. Batı Şeria, Kudüs ve İç kesimdeki halkımızı, işgalciye karşı tüm şehirlerde, kasabalarda ve kamplarda direnişe katılmaya çağırıyorum.”

23.09 | Rusya ve BAE'den BM Güvenlik Konseyi'ne acil çağrı

İsrail'in hastane katliamının ardından Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

22.41| Almanya Başkanı Scholz siren sesi duyunca tüm ekibiyle yere yattı

Hamas’ın saldırıları karşısında desteğini göstermek üzere İsrail’e gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüşmelerinin ardından Tel Aviv'den ayrılmak üzereyken saldırı sirenlerinin çalması üzerine tüm ekibiyle birlikte korunmak için yere yattı.

22.20| AP: Abbas hastane saldırısı sonrasında Biden ile görüşmeyi iptal etti

Associated Press’in üst düzey Filisitinli bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Ortadoğu liderleriyle yapılması planlanan toplantıya katılımını iptal etti.

Abbas’ın, Biden’la görüşmek üzere Çarşamba günü Ürdün’ün Amman kentinde yapılacak zirveye Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sissi’ye katılması planlanıyordu.

Ancak üst düzey yetkilinin, Abbas’ın İsrail’in Gazze’deki bir hastaneye düzenlediği ve Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından 500’den fazla kişinin ölümüne yol açtığı hava saldırısını protesto etmek için geri çekildiğini söylediği iddia ediliyor.

21.30| Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti

21.21| Birleşmiş Milletler: Gazze'deki marketlerde 4-5 günlük gıda kaldı

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, İsrail ablukasındaki Gazze'de, market ve bakkallarda 4-5 günlük gıda kaldığını duyurdu.

20.50| İsrail, Gazze’de hastane vurdu: En az 500 ölü

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne gerçekleştirdiği hava saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı saldırı da en az 500 kişi hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), abluka altındaki Gazze’de yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı UNRWA’ya bağlı bir okulunun vurulması sonucu 6 kişinin öldüğünü duyurdu.

18.20| Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yükseldi

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi.

18.00| Bir günde 4 Hamas yetkilisi öldürüldü

Hamas ve silahlı kanadı Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Ayman Nofal, Fouad Abu Btihan, Teysir İbrahim ve Vaiz Vail ez-Zerid'in İsrail'in hava saldırılarında öldüğü açıklandı.

Kassam Tugayları'nın yüksek askeri konseyinin üyesi olan Nofal, silahlı kanadın Orta Gazze bölgesinden sorumluydu.

16.10| Af Örgütü'nden AB'ye mektup

Uluslararasi Af Örgütü İsrail ve Filistin'de yaşanan korkunç olaylara ilişkin bugün yapılacak olağanüstü Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde Konsey'e bir mektup yazdı.

Af Örgütü mektupta İsrail'e, Gazze'ye yönelik yasadışı ablukayı derhal kaldırması, su, yakıt, tıbbi malzeme, insani yardım ve elektriğin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlaması için baskı yapmaya ve tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye çağırmaları için derhal harekete geçmeye davet etti.

15.15| Hamas saldırılarında 3 Türk vatandaşı hayatını kaybetti

İsrail Hamas'ın öldürdüğü ya da rehin aldığı kişilerin arasında 40 ülkenin vatandaşının olduğunu ifade etti. İsrail hükümetinden yapılan açıklamaya göre öldürülen Türk vatandaşı sayısı ise üç. İsrail'in açıkladığı verilere köre kayıp Türk vatandaşı bulunmuyor.

İsrail'e göre en fazla vatandaşını kaybeden ülkeler ise şöyle;

ABD: 27 ölü, 12 kayıp

Fransa: 20 ölü, 4 kayıp

Rusya 17 ölü, 7 kayıp

Ukrayna: 17 ölü, 6 kayıp

Tayland: 15 ölü, 5 kayıp

Arjantin: 13 ölü, 10 kayıp

Almanya: 12 ölü, 7 kayıp

İngiltere: 10 ölü, 5 kayıp

14.15| BM'den açıklama: ‘Zorla nakil’ uluslararası suç kapsamında

Reuters‘ın haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın ve sivillere yönelik tahliye emrinin ‘zorla nakil’ olduğunu ve uluslararası suç kapsamına girebileceğini söyledi.

‘Zorla nakil’ sivil nüfusun yer değiştirmek zorunda kalmasını ifade ediyor. Bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından cezalandırılabilecek bir suç.

13.35| Gözaltındaki Filistinlilere işkence

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken bölgeden gelen görüntülerde insan hakları ihlalleri de basına yansımaya devam ediyor.

İsrail askerleri elleri kelepçeli gözleri bağlı şekilde gözaltına aldığı Filistinlilere yüksek sesli müzik dinleterek o anları kayıt altına aldı.

13.30| Hamaney'den İsrail'e çağrı

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Gazze'de işlediği suçların devam etmesi halinde direniş güçlerini kimsenin durduramayacağını söyledi.

Devlet televizyonunun haberine göre Hamaney, İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmaları ve Gazze'ye yönelik bombardımanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

İran, Orta Doğu'da kendisine bağlı silahlı grupları Direniş Ekseni'nin bir parçası olarak tanımlıyor.

Bu; İran, Filistinli militan gruplar, Suriye, Lübnanlı militan grup Hizbullah ve diğer gruplar arasındaki gevşek bir ittifak anlamına geliyor

12.30| Hakan Fidan Lübnan’da açıklama yaptı

İsrail Filistin çatışmalarından sonra temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Mısır'dan sonra Lübnan'a gitti. Burada açıklama yapan Fidan "İki devletli, Kudüs'ün başken olduğu bir Filistin devleri kurulması için uluslararası toplum adım atmalıdır" dedi.

Fidan'ın açıklamaları şöyle:

"Birinin toprağını işgal ediyorsunuz, evini alıyorsunuz, sonra oraya insan yerleştiriyorsunuz. Buna da yerleşimci diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır. Bunun artık böyle ifade edilmesi gerekiyor"

"Gazze’ye insani yardımların vakit kaybettirilmeden ulaştırılması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yardım malzemelerin kente girmesi için diğer yakın ülkelerle iş birliği halindeyiz. Gazze’deki dramın son bulması için çalışmalarımız devam edecek. Bu esnada bu durumun diğer ülkelere etkisini azaltılmasını  ve bölge ülkelerin istikrarsızlaştırılmasını engel olmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Mısır’da yaptığım görüşmelerde dayanışma içinde olduğumuzu söylemiştik. Burada da Lübnan’ın istikrarsızlaştırılmasına karşı beraber mücadele ettiğimizi söylemek istiyorum.

Bu çatışmanın savaşlar serisinin kapsını açması değil de barışın zemini nasıl olur onun çabasını vermekteyiz. İki devletli, Kudüs'ün başken olduğu bir Filistin devleti kurulması için uluslararası toplum adım atmalıdır."

12.10| Gazze'de can kayıpları artıyor: En az 2 bin 800 kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Richard Peeperkorn, Gazze'de İsrail'in saldırıları nedeniyle en az 2 bin 800 kişinin öldüğünü, 11 bin kişinin de yaralandığını açıkladı.

Peeperkon, ölenlerin yaklaşık yarısının kadın ve çocuk olduğunu kaydetti. BM ise İsrail'in bölgedeki hastanelere toplamda 115 saldırı düzenlendiğini aktardı.

11.55| İsrail ordusundan açıklama: Bir sonraki aşamaya hazırlanıyoru

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, kara saldırısından sonra "Gazze Şeridi'nin statüsünün İsrailli politikacılar ve diğer ülkelerle tartışılacak küresel bir mesele" olacağını söyledi.

Sözcü, Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanıyoruz derken "Herkes kara operasyonundan bahsediyor, buna benzer bir şey olabilir" ifadelerini kullandı

Ordu sözcüsü Hagari, basın brifingi sırasında İsrail ordusunun kara harekâtından sonra Gazze'de kalıp kalmayacağı ve Gazze'yi yönetip yönetmeyeceği yönündeki bir soruya cevaben "Her türden oyunu oynadık" dedi.

Hagari, "Kabine bunun neye benzeyebileceğini de tartışıyor. Bu aynı zamanda küresel bir mesele ve bölgede durumun neye benzeyeceği ile ilgili" dedi.

Hagari, "Gazze'nin başka ülkelerle sınırı var. Dolayısıyla nihai statü konusunda bir şeyler söylediğimizde siyasi düzey ile askeri düzeyin emirlerini birleştirecekler" dedi.

11.25| Ürdün Kralı ve Almanya Başbakanı'nından ortak açıklamada

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ürdün Kralı Abdullah, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Ürdün Kralı Abdullah, Filistinli mültecilerin Mısır ya da Ürdün'e itilmeye çalışılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Düzenlenen ortak basın toplantısında Scholz, Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasının önlenmesi çağrısında bulunarak "Hizbullah ve İran'ı çatışmaya müdahale etmemeleri konusunda açıkça uyarıyorum" dedi.

11.10| 500 bin İsrailli Gazze ve Lübnan sınırlarından tahliye edildi

İsrail ordusu, Hamas'ın saldırılarının ardından yarım milyona yakın İsraillinin yerlerinden tahliye edildiğini duyurdu.

Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, "Gazze Şeridi etrafındaki tüm topluluklar, hükümetin direktifleri doğrultusunda tahliye edildi. Sivillerin savaş bölgesinin yakınında olmasını istemiyoruz" dedi. Söz konusu 500 binden fazla kişi arasında Lübnan sınırındaki İsrailliler de bulunuyor.

10.44| İsrail Hamas'ın genel merkez binasını vurduğunu açıkladı

İsrail ordusu, Hamas'ın genel merkezinin savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Ordusu'nun savaş uçakları, terör örgütü Hamas'ın genel merkezini vurdu ve Hamas'ın askeri ajanını öldürdü" dendi.

İsrail ordusu, Hamas'ın genel merkezinin vurulduğu anların görüntülerini de kamuoyuyla paylaştı.

10.30| Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmaları için ateşkes önerisi BM'de reddedildi

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde reddedildi.

Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı.

Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

Rusya'nın tasarısına alternatif olarak Brezilya'nın ortaya koyduğu ve oylaması başka bir güne ertelenen tasarı ise "Hamas'ın terör saldırılarını" kınarken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep ediyor.

BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 'evet' oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

10.20| Sivil yerleşim alanları hedef alınıyor

İsrail!in gece saatlerinde Gazze Han Yunus'taki sivilleri hedef alan hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu birçok kişi yaralandı.

10.00 İran: Önümüzdeki saatlerde direniş cephesinden önleyici bir eylem bekleyebiliriz

İran, önümüzdeki saatlerde Filistinli gruplardan "önleyici eylem" beklenebileceği ve İsrail'in Gazze'de atacağı adımların sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan "Direniş cephesi düşmanla uzun vadeli bir savaş yürütme kapasitesine sahiptir. Önümüzdeki saatlerde direniş cephesinden önleyici bir eylem bekleyebiliriz. Direniş liderleri Siyonist rejimin Gazze'de herhangi bir eylemde bulunmasına izin vermeyecektir. Tüm seçenekler açıktır ve Gazze halkına karşı işlenen savaş suçlarına kayıtsız kalamayız" dedi.