Lavrov: Kader anı geldi

Lavrov: Kader anı geldi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in silahla doldurulmaya devam etmesi halinde Ukrayna ile ilgili müzakerelerin sonuç vermesinin pek olası olmadığını söyledi.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in silahla doldurulmaya devam etmesi halinde Ukrayna ile ilgili müzakerelerin sonuç vermesinin pek olası olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, “Jeopolitik bölgeye bakacak olursak her şey Rusya’yı zapt etmek adına ve tam da bu amaçlarla yapıldı. Uzun yıllar boyunca Ukrayna ülkemizin rahatsız edilmesi ve engellenmesi amacıyla bir sıçrama tahtası olarak kullanıldı” dedi.

Lavrov, BM ve uluslararası toplum için kader anının geldiğini, ya tüm ülkelerin BM tüzüğüne uyacağını ya da birileri tarafından dayatılan kurallara uyulacağını ifade etti.

Lavrov, “Şu an uluslararası ilişkilerin gelişimi bakımından öyle bir aşamadayız ki ya hepimiz birilerinin kendi başına, beraberindeki uyduları ile birlikte insanlığın nasıl yaşayacağına karar vermesi gerçeği ile ya da insanlığın BM antlaşmasına göre yaşayacağı gerçeği ile barışacağız” açıklamasını yaptı.

Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde şu aşamada arabuluculardan bahsetmek için erken olduğunu söyledi.

SAVAŞ SUÇU ENDİŞESİ
BM Genel Sekreteri Guterres ise yaptığı açıklamada, Lavrov ile oldukça samimi bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Lavrov, Ukrayna’da insan hakları ihlalleri yapıldığına ve savaş suçu işlendiğine ilişkin gelen bilgilerden endişe duyduğunu söyledi.

Donbass’taki savaşın doğu Ukrayna’da çok sayıda insanın ölmesine ve büyük bir yıkıma yol açtığını belirten Guterres, “Barış ne kadar erken sağlanırsa o kadar iyi olur” dedi.