Macron ve Le Pen canlı yayında kozlarını paylaştılar

Macron ve Le Pen canlı yayında kozlarını paylaştılar
Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi.Pazar günü yapılacak seçim öncesinde yapılan anketlerde aşırı sağcı lider Le...

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi.

Pazar günü yapılacak seçim öncesinde yapılan anketlerde aşırı sağcı lider Le Pen, siyasi yelpazenin merkezinde yer alan Macron’un gerisinde.

BBC Türkçe’nin haberine göre, iki saat 45 dakika süren münazarada ortamın kızışması çok uzun sürmedi. Hayat pahalılığı, Rusya, iklim değişikliği ve göç gibi konular, iki liderin tartışmasında önemli yer tuttu.

Enerji ve market fiyatlarının giderek artması, münazaranın merkezinde yer aldı. Tartışma, büyük haber kanallarının yanı sıra ülkenin en büyük iki TV kanalında yayınlandı.

Emmanuel Macron 2017’deki seçim münazarasında, telaşlı ve hazırlanmamış görünen rakibi karşısında büyük ölçüde galip gelmişti. Ancak Le Pen, bu kez başından itibaren daha soğukkanlı ve hazırdı.

Tartışma boyunca daha saldırgan, karşısındakinin sözünü tekrar tekrar kesen ve görevdeki bir lidere göre çok daha fazla meydan okuyan kişi ise Macron oldu.

İÇ SAVAŞ UYARISI
Kadınların “İslamcı baskıdan” kurtulması gerektiğini savunan Le Pen, kamusal alanda başörtüsü takmayı yasaklayan bir diğer önemli politikalarından bahsetti. Macron, İslam’ı İslamcılıkla karıştırmanın yanlış olduğunu savunarak itiraz etti. Macron, Le Pen’in politikasının “iç savaşa” yol açacağını ve Fransız değerlerine ihanet olacağını söyledi.

MACRON DAHA İKNA EDİCİYDİ
Le Pen’in canlı yayındaki güçlü performansına rağmen Fransız yayıncı BFMTV ve L’Express gazetesinin seçmenler arasında yaptığı ankete göre tartışmanın galibi Macron oldu. Fransa’nın tanınmış araştırma şirketi Elabe tarafından yürütülen ankete göre, izleyicilerin yüzde 59’u Macron’u daha ikna edici buldu. Le Pen için bu oran yüzde 39 ile sınırlı kaldı. Diğer izleyiciler, “hiç kimse” yanıtını verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı yüzde 53 oyla başkanlığa en yakın aday olarak öne çıktı ancak izleyicilerin yüzde 50’si Macron’u kibirli bulduğunu söyledi. Seçmenlerin yüzde 50’si Le Pen’in “kaygı verici” olduğunu belirtti.