Mariupol’deki sivil ölümler 20 bini aştı

Mariupol’deki sivil ölümler 20 bini aştı
Ukrayna’da altı haftadır Rusya’nın ağır bombardımanı altında olan liman şehri Mariupol’ün Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, şu ana kadar 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve ölenlerin cesetlerinin hala sokaklarda...

Ukrayna’da altı haftadır Rusya’nın ağır bombardımanı altında olan liman şehri Mariupol’ün Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, şu ana kadar 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve ölenlerin cesetlerinin hala sokaklarda olduğunu söyledi.

Dün gece Mariupol’deki duruma ilişkin açıklama yapan Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko ise şehirdeki sivil ölümlerin 22 bine ulaştığını duyurdu.

Euronews’in haberine göre, ülkenin güneydoğusunda stratejik öneme sahip liman kentini ele geçirmeyi başaramasa da batılı ülkeler Kiev ve civarından çekilen Rusya’nın doğudaki saldırılarını daha da artıracağı uyarısında bulundu.

İngiliz Savunma Bakanlığı da Belarus›taki Rus güçlerin ülkeden ayrılarak Donbas bölgesindeki operasyonlara destek için doğuya yönlendirildiğini duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından “Rusya’nın odağını doğuya kaydırması ile bu bölgedeki çatışmalar gelecek iki üç hafta içerisinde yoğunlaşacak” açıklamasını yaptı.

Telefonda AP’ye açıklamalarda bulunan Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rus güçleri şehirde yaşayan katliamı gizlemek için insani yardım koridorlarını bloke etmekle suçladı. Boyçenko, sadece Mariupol’deki can kaybının 20 binin üzerinde olabileceğini vurguladı.

Ukraynalı yetkililer Rusların, Buça’daki görüntülerden sonra sivil cesetleri yakmak için mobil krematoryumlar getirdiğini ileri sürmüştü. Boyçenko da Rus güçlerin cesetleri soğuk depolama tesisleri olan büyük bir alışveriş merkezinde topladığını söyledi. Boyçenko “Kamyonların kasasında krematoryumlar getirdiler, açınca içerisinde bir boru var ve cesetler burada yakılıyor” ifadelerini kullandı.

Boyçenko, Mariuopol dışında Ukrayna tarafından kontrol edilen bir bölgede olduğunu fakat bu anlattıklarını aktaran birçok kaynağı olduğunu vurguladı. Boyçenko bu kaynaklarının kimler olduğunu belirtmedi.

Ukraynalı yetkililer, Rusların Ukraynalıların pasaportlarına el koyduğunu, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere götürdüğünü daha sonra da Rusya’nın ücra köşelerine yollandığını açıkladı. Boyçenko “filtrelemeden” geçemeyenlerin ise geçici hapishanelere gönderildiğini söyledi. Boyçenko en az 33 bin kişinin Rusya ya da ayrılıkçı bölgelere götürüldüğünü belirtti.

Rusya ise insanların kendi istekleri dışında bir yerlere götürüldüğü iddialarını yalanladı.