Mukteda Sadr, 'Vaat Edilen Gün Tugayı'nı feshetti

Irak’ta ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD’le mücadele misyonunun sona ermesiyle birlikte Şii Ulusal Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, kendisine bağlı "Vaat Edilen Gün Tugayı"nı feshettiğini açıkladı.

Mukteda Sadr, 'Vaat Edilen Gün Tugayı'nı feshetti

GAZETE PENCERE - ABD öncülüğündeki IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) örgütüyle mücadele koalisyonun Irak’taki askeri misyonu bugün sona ererken, ülkede devlet dışındaki silahlı grupların geleceğine ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi. ABD ordusu da Irak’taki askerlerinin çekilmesinin tamamlandığını açıkladı.

Şii Ulusal Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve uluslararası koalisyonun "Irak’taki askeri varlığının sona ermesini ülkenin bağımsızlığı açısından yeni bir dönem" olarak değerlendirdi.

Sadr, kendisine bağlı silahlı yapılardan "Vaat Edilen Gün Tugayı"nın feshedildiğini, İmam Mehdi Ordusu’nun ise silahlı yapı olmaktan çıkarılarak "Ensar el-Mehdi Vakfı"na dönüştürüldüğünü duyurdu.

Sadr, "silahların yalnızca devletin kontrolünde bulunması gerektiğini" belirterek, bunun kamuoyunun ve dini mercilerin beklentilerini karşılayacak açık bir program çerçevesinde gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.

Siyasi güçlere de çağrı yapan Sadr, yolsuzlukla mücadele ve reformların uygulanması için siyasi alanda değişime gidilmesi gerektiğini belirtti.

Irak güvenlik güçleri ile özellikle sınır birliklerinin güçlendirilmesini isteyen Sadr, yabancı ülkelerin de Irak’ın içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini ifade etti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun ülkeden çekilmesinin ardından Irak hükümetinin önündeki başlıca güvenlik başlıklarından birinin, merkezi yönetim dışında faaliyet gösteren silahlı grupların geleceği olması bekleniyor.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar