Suriye’de üçlü zirve öncesi hareketlilik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yle yapacağı görüşme öncesinde Suriye’de hareketlilik giderek artıyor.Sözcü’nün haberine göre, ABD merkezli...

Suriye’de üçlü zirve öncesi hareketlilik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yle yapacağı görüşme öncesinde Suriye’de hareketlilik giderek artıyor.

Sözcü’nün haberine göre, ABD merkezli Al Monitor sitesi, Türkiye’nin olası Suriye operasyonu gündemdeyken Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ve Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) örgütleriyle Rusya destekli Suriye güçleri arasında İdlib’deki çatışmaların giderek şiddetlendiğini aktardı.

Suriye ve Rusya güçlerinin İdlib’te hava saldırılarını artırdığı, muhalif örgütlerin de Suriye hükümet güçlerini bombalı saldırılarla hedef aldığı belirtildi.

Al Monitor’e konuşan Özgür Suriye Ordusu komutanı Mustafa Bakur, Rusya’nın İdlib’deki hava saldırılarını artırmasının Türkiye’nin olası Suriye operasyonuyla bağlantılı olduğunu söyledi. Rusya’nın bölgede dengeleri kendi lehine değiştirerek Suriye’ye operasyon hazırlığı yapan Türkiye’yi İdlib konusunda köşeye sıkıştırmaya çalıştığını savunan Bakur, “Şurası açık ki Rusya, Türkiye’nin Suriye operasyonuna yeşil ışık yakma karşılığında Türkiye’den kazanım elde etme peşinde. İran’ın da benzer bir yönelimi var. İki taraf da sahada baskı kurarak ve İdlib’de askeri hareketliliği artırarak mesaj vermeye çalışıyor. Gerilim gelecek haftalarda daha da yükselebilir” dedi.

Rusya, ABD ve İran, daha önce Türkiye’nin olası operasyonuna karşı açıklamalar yapmıştı.

Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Tahran’de üçlü zirvede bir araya gelecek. Erdoğan, Putin’le ikili görüşme de yapacak.

BM YAKIN TAKİPTE
BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, üçlü zirveyi yakından takip edeceklerini belirtti. Haq, zirveden, Ukrayna ve Rus tahılı ile Rus gübrenin küresel pazara geri dönmesi yönünde bir ilerleme bekleyip beklemediği sorusuna, “Bu süreçle ilgili olarak bu görüşmeden somut bir beklentimiz yok. Tahıl ihracatı konusunda her türlü koordinasyonu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konudaki müzakereleri ilerletecek her şey olumlu olacak” yanıtını verdi.

ERDOĞAN GÜNEY AMERİKA ZİYARETİNİ ERTELEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meksika ve Venezuela ülkelerini içeren Güney Amerika ziyareti, ileri bir tarihe ertelendi. Erdoğan’ın 25-29 Temmuz tarihleri arasında söz konusu ziyaretleri yapması planlanmıştı. Cumartesi günü Erdoğan’ın Arjantin ziyaretinin de ertelendiği duyurulmuştu.

Öne Çıkanlar