“Tahıl koridoru” için plan hazırlanıyor

“Tahıl koridoru” için plan hazırlanıyor
Birleşmiş Milletlerin koordinasyonunda İstanbul’da kurulacak merkez aracılığıyla Ukrayna ve Rusya’daki 20 milyon ton tahılın küresel pazarlara sunulması planlanıyor.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “Mayınların...

Birleşmiş Milletlerin koordinasyonunda İstanbul’da kurulacak merkez aracılığıyla Ukrayna ve Rusya’daki 20 milyon ton tahılın küresel pazarlara sunulması planlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “Mayınların temizlenmesinde Türkiye ile anlaşma sağlandığı” açıklamasının ardından tahılı taşıyacak gemilerin güzergahı, sigortası ve güvenliği gibi konular BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin yapacağı toplantıda ele alınacak.


Ukrayna ve Rusya’nın da olumlu yaklaştığı mekanizma ile Karadeniz’deki limanların çevresinde mayın temizliği yapılarak tahıl stokunun dış pazarlara güvenli şekilde ulaşması sağlanacak.

Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuğu ile BM’nin koordinasyonunda İstanbul’da kurulması planlanan merkez aracılığıyla Ukrayna ve Rusya’daki 20 milyon ton tahılın küresel pazarlara sunulması planlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbakanı Vladimir Zelenski de “güvenli tahıl koridoru” oluşturulmasına olumlu bakıyor. Bu görüşmelerde koridorun kurulması karşısında Rusya’nın bazı yaptırımların kaldırılması şartı da değerlendirilecek.