Tayvan için Çin’den savaş tehdidi

Tayvan için Çin’den savaş tehdidi
Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Shangri-La Diyaloğu adlı güvenlik zirvesi için bulundukları Singapur’da bir görüşme yaptı. Tayvan’ın bağımsızlık iddiaları ve ABD’nin desteği sonrası...

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Shangri-La Diyaloğu adlı güvenlik zirvesi için bulundukları Singapur’da bir görüşme yaptı. Tayvan’ın bağımsızlık iddiaları ve ABD’nin desteği sonrası Uzakdoğu’da tansiyon yükseldi.

Çin Savunma Bakan General Wei Fenghe, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’e Tayvan bağımsızlığına yönelik her türlü hareketin ‘ezileceğini’ söyleyerek “Her ne pahasına olursa olsun savaşacağız” dedi.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Wei, Austin’e Tayvan’ın bağımsızlık ilanı halinde Çin’in “savaş başlatmakta tereddüt etmeyeceğini” söyledi. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Wei’nin “Eğer birileri Tayvan’ı Çin’den ayırmaya cüret ederse, Çin ordusu bedeli ne olursa olsun kesinlikle savaş başlatmakta tereddüt etmeyecektir” uyarısı yaptığını belirtti. Wei ayrıca herhangi bir “Tayvan bağımsızlığı komplosunu un ufak edeceklerini ve anavatanın birliğini kararlılıkla savunacaklarını” söyledi.

Zirvede Japonya Başbakanı Fumio Kişida Çin-Tayvan gerilimine dikkat çekerek güçlü bir uyarı yaptı ve “Ukrayna’nın bugünü Doğu Asya’nın yarını olabilir” dedi.

Siyasi statüsüyle ilgili anlaşmazlık bulunan Tayvan ile ilgili gerginlik son dönemde Çin uçaklarının adanın hava savunma bölgesine giriş çıkış yapmasıyla artmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden geçen ay Japonya’ya yaptığı bir ziyarette ABD’nin yıllardır sürdürdüğü Tayvan politikasında değişiklik anlamına gelecek şekilde Çin’in saldırması halinde Tayvan’ı askeri olarak savunacaklarını ifade etmişti.