Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ekim 2019’da ortalama bir otomobil 100 bin TL’yken bugün 1 milyon TL’nin çok üzerine çıktı

Ne acı ki, otomobilde

MİLYON liralara alıştık!

Tam 4 yıl önce ortalama bir otomobilin fiyatı 100 bin TL’den başlarken bugün 1 milyon TL’yi aşmış durumda. Düşünün 2019 yılında 1 milyon TL ve üstüne ultra lüks otomobiller alırken, bugün bu tip otomobillerin fiyatları ise 10 milyon TL’den başlıyor. İşin acı tarafı vatandaşların bu milyon liraları aşan fiyatlara alışması ve pek de şikâyetçi olmaması. Eğer yüksek enflasyonist ortam, artan kurlar ve vergilerin yarattığı bu durum düzelmezse, 2024’te 1 milyon TL’ye de otomobil bulamayacağız.

Çok değil bundan tam 4 yıl önce yani Ekim 2019’da Türkiye’de ortalama bir otomobilin fiyatı yaklaşık 100 bin TL’yken, iyi bir SUV 200 bin TL’den, lüks otomobiller ise 300 bin TL’den başlıyordu. Sadece ultra lüks ve en üst segment otomobiller 1 milyon TL sınırını aşıyordu. Ekim 2023’e geldiğimizde ortalama bir otomobilin 1 milyon TL’nin üzerine çıktığını, iyi bir SUV’un 2 milyon TL’den, lüks otomobillerin ise 3 milyon TL’den başladığını görüyoruz. Ultra lüks ve en üst segment otomobillerin fiyatlarının ise 10 milyon TL’yi aştığını görüyoruz.

Kimse şikayetçi değil

Kuşkusuz fiyatların 4 yılda 10 kattan fazla artmasının sebebi yüksek enflasyonist ortam, 4 kattan fazla artan kurlar ve yükselen üretim maliyetleri ile yüksek vergi oranları. Ama çok değil 2019 sonunda 100 bin TL’ye aldığımız bir otomobilin fiyatının bugün 1 milyon TL’nin üstünde olmasına sanki alıştık gibi. Yüksek vergilerle fiyatı 10 milyon TL’yi aşan otomobilleri duyduğumuzda da, “Yok ya olur mu?” dememeye başladık. Açıkçası hiç kimse yüksek sesle bu durumdan şikâyetçi de olmuyor. Sadece otomotiv firmalarının, bayilerin fırsatçılığı, yaptığı zamlar dile getiriliyor. Halbuki en büyük sorun ekonomik politikaların yarattığı, volatil piyasa koşulları. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasa koşullarını düzeltmek için yeniden ekonominin başına geldi ama işinin çok zor olduğunu da biliyor.

Fiyat artışları devam eder

Yani Türkiye’de bir süre daha yüksek enflasyon ve kurlarla mücadele edeceğimiz ortada. Bu da bugün fiyatları 1 milyon TL’ye aşan otomobillerin kısa zamanda daha da artacağını gösteriyor. Geçen sene otomobil fiyatları ortalama 300 bin TL mertebesindeyken, böyle giderse 1 milyon TL olacağını söylemiştim ve üzülerek haklı çıktım. Şimdi yine aynı düşüncedeyim. ÖTV ciddi şekilde düşmez, kurlar geri çekilmezse otomobil fiyatları artmaya devam eder.  Talebe bağlı otomotiv markaları tabi ki kampanyalar düzenleyip, fiyatları aşağı çekeceklerdir ama bunlar geçici ve eldeki stoku eritmek için yapılan kısa dönemli manevralardır.  Yani fiyatları 4 yılda 10 kattan fazla artmış otomobilleri yüzde 5-10’luk indirim kampanyaları kurtarmaz.  Ama işin daha üzücü yanı başlıkta da belirttiğim gibi insanların milyon liralara alışmış olması.

100 kilometrede 1.4 litre tüketiyor

PORSCHE, %100 elektrikli Cayenne modeli için ısınma turu anlamına gelen yeni nesil şarjlı hibrit (PHEV) versiyonu Cayenne S E-Hybrid'i Barselona’da tanıttı. Ürün gamındaki hibrit yapıya sahip üçüncü model olan Cayenne S E-Hybrid, Cayenne E-Hybrid ile Cayenne Turbo E-Hybrid arasında yer alıyor.  Günlük kullanım ve performans arasında iyi bir denge kuran model, SUV ve SUV Coupe gövde tipiyle yıl sonunda Türkiye'de de satışa sunulacak. Ortalama yakıt tüketimi 100 km'de 1.4-1.7 litre olan aracın fiyatının 15.3 milyon TL olması bekleniyor. Bu fiyata rağmen araç için en az 3-4 ay sıra bulunuyor.  

Elektrikle 90 km

Cayenne S E-Hybrid'in 260 kW/353 PS güç üreten revize edilmiş 3.0lt V6 turbo motorunu 130 kW’lık (176 PS) elektrik motoru destekliyor. İki motor toplam 382 kW (519 PS)  güç ve 750 Nm maksimum tork sağlıyor. Yüksek güç sürüş performansına da yansıyor. Cayenne S E-Hybrid, 0'dan 100 km/s’e hızlanmasını 4,7 saniyede tamamlıyor ve maksimum 263 km/s hıza ulaşabiliyor. Bataryaları 11 kW'a kadar şarj kapasitesine sahip uygun bir güç kaynağında 2.5 saatten daha kısa bir sürede tamamen şarj edilen model 90 kilometreye varan tamamen elektrikli menzil sunuyor.

(Lexus, 10.9 milyon TL’ye satışa sunduğu doğuştan lüks MPV modeli LM’i, Atamızın doğduğu Selanik’te tanıttı.)

Patlangoz:1500 kişi istedi ancak 34’ü aldı

LEXUS, markanın tamamen yeni bir segmente girmesini sağlayan lüks MPV modeli LM’i Cumhuriyet’in 100. Yılına ithafen Selanik’te gerçekleşen lansmanla birlikte Türkiye'de satışa sunuldu. Mobil halindeki araç içinde canlı yayın ile interaktif olarak yapılan basın toplantısı ile de dünyada bir ilke imza atıldı. Doğuştan lüks VIP model 2.5 lt hibrit motora sahip olduğu için %220 yerine %150'lik ÖTV diliminde yer alıyor. Aracın 4 kişilik VIP versiyonu, 10.900.000 TL, 7 kişilik versiyonu ise 8.900.000 TL ile satışa sunuldu.

Ticari değil doğuştan lüks

Lexus Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, LM modelinin otomotiv sektöründeki lüks anlayışını farklı bir seviyeye taşıyacağını belirterek, “Bu aracın bir ticari araç değil tamamen ‘doğuştan lüks’ bir araç olarak üretilmesiyle bir benzerinin olmaması,

şimdiden müşterilerimiz tarafından takdir edildi” dedi. Bozkurt, LM’in beklenenden çok daha fazla ilgi gördüğünün altını çizerek şöyle konuştu:

İş insanları ve sanatçılar

“Öyle ki bu talepler neticesinde sadece 5 gün içerisinde yıl sonuna kadar gelecek olan 34 aracın tamamı satıldı. 34 adedin 26’sı 4 koltuklu ve 8 adedi 7 koltuklu olarak sipariş edildi. İş insanları, sanatçılar, sporcular ve lüks VIP taşımacılık yapan firmalardan çok fazla ilgi görüyoruz. Prömiyerin ardından 1500’ün üzerinde ön talep topladık ve şu anda araç olsa anında satın alacak onlarca müşterimiz var. 2024 yılı için sıra yazmaya başladık.” 2024 yılında yaklaşık 100 adet satış hedefleniyor.

Bugün satıyor olsak 885 bin TL olurdu

Copyright William Crozes @ Continental Productions

CITROEN, geçen hafta B segmentindeki başarılı modeli C3’ün tamamen yenilenen dördüncü neslini tanıttı. Yeni C3’e tamamen elektrikli ë-C3’ün de eklenmesiyle pazardaki iddiasını artırdı. Eylül 2024’te Türkiye’de satışa sunulacak yeni C3’ün ilk etapta elektrikli ve 1.2 lt benzinli/manuel versiyonu gelecek. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, yeni C3 ile elektrikli konusunda ciddi bir atağa geçeceklerini belirterek, “Bizim hedefimiz yeni C3’ün satışlarının yüzde 50’sini tamamen elektrikli model ile gerçekleştirmek. Eğer e-C3’ü bugün Türkiye’de satışa sunuyor olsak, en donanımlı versiyonunu 855.000 TL gibi çok rekabetçi bir fiyattan satışını gerçekleştirebilecektik” dedi.

Yeniden Türkiye’de

Çinli otomotiv üreticilerinden DFSK Motor, SHS Filo distribütörlüğünde Türkiye’de yeniden satışlarına başladı. 2 benzinli SUV, 2 benzinli ticari ve 2 elektrikli ticari araçtan oluşan toplamda 6 modelin satışı ilk etapta 7 yetkili satıcıyla gerçekleştirilecek. DFSK Motor’un SUV modelleri Fengon 500 1 milyon 175 bin TL’den, Fengon 5 ise 1 milyon 590 bin TL’den başlayan fiyatlara sahipken, ticari araçları ise 675 bin TL’den başlıyor. DFSK Türkiye Genel Müdürü Yunus Şahsuvaroğlu,  “2024’te Türkiye geneli satış hedefimizi yüzde 75’i binek, yüzde 25’i de hafif ticari olmak üzere 5.000 adet olarak belirledik” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi