186 bankanın çökeceği tahmini: Yaklaşan kasırganın ilk esintileri

186 bankanın çökeceği tahmini: Yaklaşan kasırganın ilk esintileri
Peş peşe banka iflaslarının yaşandığı ABD’de, 2008 krizinden daha kötü bir senaryonun olabileceği tartışılıyor. USAToday de 186 ABD bankasının çökebileceğine dikkat çekti.ABD piyasaları hafta­ya yeni bir bankacılık...

Peş peşe banka iflaslarının yaşandığı ABD’de, 2008 krizinden daha kötü bir senaryonun olabileceği tartışılıyor. USAToday de 186 ABD bankasının çökebileceğine dikkat çekti.

ABD piyasaları hafta­ya yeni bir bankacılık krizi endişesiyle başladı. Ülkenin en büyük 16’ncı bankası Silikon Vadisi Banka­sı (SVB) ile Signature Bank’ın iflasları ve First Republic Bank’ın batmaması için JP­Morgan Chase tarafından satın alınması sonrası gerilen or­amda peş peşe açıklamalar ya­pılıyor.

Dijital ekonomi haber sitesi The Daily Hodl’a konuşan Avusturya asıllı ABD’li eko­nomist Peter St Onge, ABD’yi 2008 küresel bankacılık krizini hatırlatarak uyardı.

“BÜYÜK ÇÖKÜŞ İÇİN HAZIRLANIN”

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Onge “Mevcut bankacılık krizi, 15 yıl önce yaşanan kargaşadan daha büyük ve bitecek gibi de durmuyor” diyen ünlü ekonomist, yatırımcılara “ABD Mer­kez Bankası (Fed) aksini söy­ese de büyük çöküş için kendinizi hazırlayın” mesajını verdi:

“Fed Başkanı Jerome Powell’ın Amerika’ya ‘ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı’ demesinden birkaç saat sonra, büyük bölgesel borç veren PacWest satış sonrası pazarda yüzde 50’nin üzerinde çöktüğü için uçurumdan düştü.”

“Varlıklara göre First Repub­lic’in geçen hafta sonu çöküşüyle eşleştirilen 2023 banka çöküşü, görünüşe göre bu “çok sağlam ve dirençli” bankacılık sistemimizden gelecek çok daha fazla şeyle birlikte 2008’deki çöküşü resmen aştı.”

“Ham rakamlarla, 2008’de çöken 25 ABD bankasını, takip eden dört yıl içinde toplam 440 bankayla bir davul sesi takip etti. Bu, kriz öncesi yılda ikiye kıyasla 110 (banka) demek. Yani ne olacağını görmeye başlamadık bile.”

“Faiz oranı artışlarının ekonomiyi gerçekten vurması genellikle 12-18 ay sürer ve henüz altı ayımız var. Dolayısıyla 2008 krizine karşı sıraya girmek, gerçek fırtınanın bir yıl daha vurmaması anlamına geliyor. Bunlar yaklaşan bir kasırganın ilk esintileri.”

Ünlü Amerikan gazetesi USA Today de 186 bölgesel bankanın sallantıda olduğunu yazdı. Gazete yayınladığı bir raporda “Sigortasız hesap sahibi müşterilerin yarısı paralarını çekse 186 banka batabilir” diye uyardı ve ekledi: “Bölgesel bankalar iflas ediyor çünkü Federal Rezerv’in enflasyonu düşürmek için yaptığı agresif faiz artışları, devlet tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler gibi banka varlıklarının değerini aşındırdı.”