200 milyon dolar hesapta

200 milyon dolar hesapta
Türkiye Varlık Fonu (TVF) CEO’su Zafer Sönmez, Borsa İstanbul’un iki yıl içinde halka arz edilebileceğini söyledi. Sönmez, Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar Yatırım Otoritesi’ne devrine ilişkin 200 milyon dolarlık...

Türkiye Varlık Fonu (TVF) CEO’su Zafer Sönmez, Borsa İstanbul’un iki yıl içinde halka arz edilebileceğini söyledi. Sönmez, Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar Yatırım Otoritesi’ne devrine ilişkin 200 milyon dolarlık ödemenin TVF hesaplarına geldiğini de açıkladı.
Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katar’ın ulusal varlık fonuna satılması işlemi önceki gün tamamlanmıştı. Anlaşma, Borsa İstanbul için iki milyar dolar sermaye değerine işaret ediyor.
Bloomberg HT televizyonuna dün açıklamada bulunan Sönmez, gelecek yıl uluslararası piyasalarda tahvil ihracına çıkacaklarını kaydetti. Sönmez, “Tahminim 2 yıllık bir çerçevede Borsa İstanbul’u halka arz ettiğimiz bir resmi göreceğiz” dedi. Sönmez, Borsa İstanbul için yapılan iki milyar dolar değerlemeyi “çok iyi” olarak niteledi.
TVF’NİN PAYI YÜZDE
80,6’YA DÜŞTÜ
Katar devletinin yatırım fonu olan Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) ortaklığıyla Türkiye Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul’daki payı yüzde 80,6’a düştü. Katar ile anlaşma imzalanmadan önce Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Borsa İstanbul’daki payı yüzde 90,6’ydı.
2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Borsa İstanbul arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanmış, böylece Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payına EBRD sahip olmuştu. Ancak 2019 yılında Halkbank’ın eski yöneticisi Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının ardından EBRD payını TVF’ye geri satmıştı. TVF, bu alım bedelini açıklamamıştı.
EBRD’NİN PAYINI DAHA DÜŞÜK TUTARA ALDIK
Sönmez, geçmişte EBRD’nin borsadaki payını Katar Yatırım Otoritesi’ne yapılan satıştan çok daha düşük bir tutara aldıklarını belirtti. Sönmez, devir işlemine ilişkin 200 milyon dolarlık ödemenin Türkiye Varlık Fonu hesaplarına geldiğini de sözlerine ekledi.