AB 1 TRİLYON EURO’LUK FON İÇİN DÜĞMEYE BASTI

AB 1 TRİLYON EURO’LUK FON İÇİN DÜĞMEYE BASTI
AVRUPA Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, daha önce kararlaştırılan ve çalışanlarla birlikte şirketlere ve koronavirüs krizi baskısıyla ezilen ülkelere yardım için 540 milyar Euro’luk bir destek paketini onayladı. Liderler...

AVRUPA Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, daha önce kararlaştırılan ve çalışanlarla birlikte şirketlere ve koronavirüs krizi baskısıyla ezilen ülkelere yardım için 540 milyar Euro’luk bir destek paketini onayladı. Liderler ayrıca henüz bütün detayları çözüme kavuşmuş olmasa da 1 trilyon Euro’yu bulan bir yeniden yapılanma fonu kurulmasına karar verdi.
Mayıs ayı ortasına kadar komisyonun bütün üyeler için kabul edilebilir bir model hazırlaması gerekiyor. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB liderlerinin dün bir araya geldiği video konferansta kurtarma fonunun bir sonraki uzun vadeli AB bütçesine bağlanacağını söyledi.
Von der Leyen ayrıca, “Eğer iyi yaparsak ve başarılı olursak, yaptığımız yatırımların her centine değecek” ifadesini kullandı. Ancak AB’ye üye 27 ülke, koronavirüsün yarattığı ekonomik darboğaza nasıl yanıt verileceğiyle ilgili olarak farklı görüşlere sahip. Avrupa’daki borç krizinin ardından geçen on yıldan sonra gelinen noktada AB’deki eski çatışmalar tekrar gün yüzüne çıkarak, AB’nin ortak hareket etme kabiliyetini sınıyor. Koronavirüsten şu ana kadar 110 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Avrupa’da, 1.1 milyon vaka tespit edildi.

‘ÇOK AZ VE ÇOK GEÇ’

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, AB liderlerinin çabalarının ‘çok az ve çok geç’ olabileceği uyarısında bulundu. Lagarde, Euro Bölgesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) en kötü senaryoya göre yüzde 15 küçülebileceğine dikkati çekti.

CONTE: BÜYÜK BİR İLERLEME

Koronavirüs salgınından en ağır etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’nın Başbakanı Giuseppe Conte, zirvede alınan sonucu ‘büyük bir ilerleme’ olarak değerlendirdi. Fransa ve İspanya’nın da desteğini alan İtalya koronavirüsle mücadeleyi finanse etmek için ‘koronabonosu’ diye adlandırılan ortak borçlanma senetlerinin çıkarılması önerisini ortaya atmıştı.