Faiz artışı sonuç verdi, ABD'de enflasyon 2 yılın en düşük seviyesinde

Faiz artışı sonuç verdi, ABD'de enflasyon 2 yılın en düşük seviyesinde
ABD'de artan faiz artışlarının etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 4,9'dan yüzde 4'e gerileyerek Mart 2021'den beri en düşük seviyeye indi.Çekirdek enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi ise ABD merkez bankasının (Fed) Çarşamba...

ABD'de artan faiz artışlarının etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 4,9'dan yüzde 4'e gerileyerek Mart 2021'den beri en düşük seviyeye indi.

Çekirdek enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi ise ABD merkez bankasının (Fed) Çarşamba günkü para kurulu toplantısının sonunda politika faizini sabit tutacağına fakat parasal sıkılaştırma yanlısı bir yaklaşımı benimseyeceğine dair tahminleri kuvvetlendirdi. ABD'de artan enflasyon sonucu faizler yüzde 4,75-5 arasına yükseltilmişti.

Reuters anketine katılan analistler enflasyonun yıllık bazda yüzde 4.1 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorlardı.

Tüketici fiyatları nisan ayında yıllık bazda yüzde 4.9 artmıştı.

Tüketici fiyatları mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 ile beklentilerin altında arttı​. Reuters anketine katılan analistler tüketici fiyatlarının yüzde 0.2 artacağını tahmin ediyorlardı.

ABD çalışma bakanlığı nisan ayında TÜFE'yi yüzde 0.4 seviyesinde açıklamıştı.

Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları mayıs ayında yüzde 0.4 ile beklentilere paralel yükseldi. Çekirdek enflasyon nisan ayında yüzde 0.4 seviyesinde açıklanmıştı.

Çekirdek enflasyon Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 ile beklentilere paralel yükseldi.

Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 5.5 seviyesinde açıklanmıştı.

Faiz artışı sonucu

İktisatçı Mahfi Eğilmez, enflasyonun ABD'de düşmesinin ardından sosyal medya hesabından "ABD'de Fed'in faiz artırımları sonucu enflasyon yüzde 9,1'den 4'e düştü:" dedi.