Akaryakıt ucuz, peki ya ücretler?

Akaryakıt ucuz, peki ya ücretler?
Türkiye, akaryakıt ve doğal gazdan alınan ÖTV oranlarına gelen zamla güne başladı. Gün içinde gerek vatandaşlardan gerekse de uzmanlardan gelen tepkiler çığ gibi büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yaşanan artışlara...

Türkiye, akaryakıt ve doğal gazdan alınan ÖTV oranlarına gelen zamla güne başladı. Gün içinde gerek vatandaşlardan gerekse de uzmanlardan gelen tepkiler çığ gibi büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yaşanan artışlara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında Avrupa ülkeleri örnek gösterilerek, Türkiye’de akaryakıt "çok daha ucuz" denildi. Ama o ülkelerde asgari ücret miktarlarına, toplumun kaçta kaçının asgari ücretle çalıştığına değinilmedi.

TIKLAYIN-Hazine: Yapılan artışlara rağmen Türkiye halen Avrupa’da en ucuz akaryakıt kullanan 4. ülke

Açıklamada örnek gösterilen Yunanistan’da asgari ücret 780 euro. Dolar olarak hesaplandığındaysa Yunanistan’da bir işçi eğer asgari ücretle çalışıyorsa ayda yaklaşık 873 dolar kazanıyor. Türkiye’de asgari ücret daha yeni arttı, 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Bunun karşılığı ise bugünkü kurla yaklaşık 433 dolar.

Türkiye'de asgari ücretli oranı yüzde 60

Yunanistan örneğinden yola çıktığımızda, Atina’da çalışan bir asgari ücretli, bir aylık maaşı ile yaklaşık 470 litre motorin alabiliyor. Türkiye’de ise İstanbul’da çalışan bir asgari ücretli, bir ayık maaşı ile yaklaşık 350 litre motorin alabiliyor. Bu bile Hazine Maliye Bakanlığı’nın yaklaşımındaki sorunu ortaya koyuyor ama daha kritik bir oran var.

Son dönem asgari ücretle çalışanların tüm çalışanlar içindeki payı tam olarak açıklanmasa da yüzde 60’larda olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan’da ise bu oran sadece yüzde 4.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sırf akaryakıt rakamları üzerinden yaptığı eksik karşılaştırma büyük tepkiye neden oldu. Sosyal medyada bakanlıktan örnek gösterdiği ülkelerdeki ücretlerden de bahsetmesi istendi.

Avrupa ülkelerinde asgari ücretli çalışan oranı

Bazı Avrupa ülkelerinin asgari ücretli çalışan oranları ve maaşları şöyle:

  • Hollanda: yüzde 3 
  • Almanya: yüzde 5 
  • Fransa: yüzde 8 
  • İrlanda: yüzde 11
  • Bulgaristan: yüzde 14
  • Polonya: yüzde 17 
  • Romanya: yüzde 21