Akit yazarı: Şimşek ve Erkan "Türkiye'ye operasyon çekiyorlar" açıklaması yapmalı

Akit yazarı: Şimşek ve Erkan "Türkiye'ye operasyon çekiyorlar" açıklaması yapmalı
Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, Merkez Bankası'nın beklentiden düşük faiz artışı sonrası dolarda rekor kırılmasını köşesinde değerlendirdi. Karahasanoğlu, Türkiye'ye "operasyon" çekildiğini belirterek bu söylemi Hazine...

Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, Merkez Bankası'nın beklentiden düşük faiz artışı sonrası dolarda rekor kırılmasını köşesinde değerlendirdi.

Karahasanoğlu, Türkiye'ye "operasyon" çekildiğini belirterek bu söylemi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bunu dillendirmesi gerektiğini savundu.

Karahasanoğlu yazısında şöyle dedi:

"Şu andan itibaren, Mehmet Şimşek ve Hafize hanım oturup, uzun uzun düşünmeli..

Ve açıklamayı yapmalılar: “Türkiye’ye operasyon çekiyorlar” Bunun dışında bir izah yoktur.. Bunun başka bir rasyonel zemini de yoktur..

Boşverin, “bir çırpıda faizin yüzde 30 olması bekleniyordu, olmayınca, dolar yükseldi”, “Beklenti karşılanmadığı için, döviz değerlendi” muhabbetlerini..

Dolar kurunun, faiz yüzde 8.5 iken ve başkan da Kavcıoğlu iken, faizin yüzde 15’e çıkması değil, yüzde 8’e, yüzde 6’lara inilmesinin hesabı yapılırken bile..

Dolar kuru 23.50’de idi.. Şimdi faiz yüzde 15’e çıkınca ne oldu ki, dolar da değerini artırdı.. Evet, bu dakikadan sonra, dolar kuru dalgalanıp, daha makul bir düşük seviyeye inerse, yarım günlük-bir günlük yükselişi kimse hatırlamayacaktır.. Ama ben, o çakallara hatırlatacağım..

Ne oldu da, faiz yükseldiği halde, dolar kuru da yükseldi! Türkiye’ye, TL üzerinden bir operasyon yok ise, bunun izahı nedir?

Beklentim şudur.. Tayyip Erdoğan’ın gördüğü, ama dünya devleri ile boğuşurken gücünün yetmediği operasyon gerçeğini, Mehmet Şimşek’in de, Hafize hanımın da görüp, yol haritasını buna göre belirlemeleri..

Yoksa.. Faizi yükseltmeye bel bağlayarak yola devam etmek isterlerse.. Yaptığımız/yapacağımız, durduğumuz noktada patinajdan ibaret olur.. Bir operasyon çekilmemiş olsa.. Dış devletlerin bir oyunu olmasa.. Klasik bir metod ile basit bir mantık ile, faizi yükseltmek (dinden kaynaklı, faizin haramlığı noktasında bir derdiniz de yok ise) dövizde düşüşü sağlayabilir..

Ama.. Bu olmuyorsa.. Rasyonel zemine dönmek zorunludur.. Rasyonel zemin de, Türkiye’ye operasyon çekildiği gerçeğidir.. Önce bu gerçeği kabul edelim.. Teşhisi yapalım..Sonra ilacını belirleyelim.."