AKP'li adayların seçim vaatleri krizin boyutunu gözler önüne seriyor: Emekliye ek zam, gençlere hibe

AKP'li adayların seçim vaatleri krizin boyutunu gözler önüne seriyor: Emekliye ek zam, gençlere hibe
Yerel seçimlere kısa bir süre kala adayların seçim vaatleri belli olmaya başladı. Özellikle AKP’li adayların ekonomik krize yönelik vaatlerinin olması krizin iktidar tarafından da kabul edildiğini işaret ediyor.Gazete Pencere...
Yerel seçimlere kısa bir süre kala adayların seçim vaatleri belli olmaya başladı. Özellikle AKP’li adayların ekonomik krize yönelik vaatlerinin olması krizin iktidar tarafından da kabul edildiğini işaret ediyor.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Hükümet genel seçimlerde verdiği vaatleri yerine getiremeyince aynı vaatler yerel seçimlerde karşımıza çıktı.

Peki bu vaatler neler?

AKP Ankara adayı Turgut Altınok'un, Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın hali hazırda yaptığı çalışmaları seçim vaadi olarak sunması da ekonomik krizi es geçmediğini gösteriyor.

Emeklilere nakit desteği

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Şubat'ta altıncısını gerçekleştirdiği günümüz ekonomik şartlarında 10 bin lira ile geçinmeye çalışan 27 bin 569 emekliye yaptığı 1000 liralık nakit desteğine AKP'nin adayından karşı hamle geldi. Altınok, emeklinin geçim derdi çektiğinin farkında olduğunu kabullendiği hamlesiyle ve sandığı kaybetme ihtimaline karşı emekliye 5 bin liralık destek vereceğini açıkladı.

Et desteği

Öte yandan Altınok, Yavaş'ın nakit desteğinin yanı sıra, 400 liralık et desteği ve 500 liralık doğal gaz desteği alan 27 bin 569 emekliye verilen et desteğini eleştirmişti. Altınok'un Keçiören Belediye Başkanı iken Keçiören’de kesinleşmiş 2022 yılı faaliyet raporuna göre sadece 10.4 milyon TL ödenek ayırdığı, bu ödeneğin de sadece 3.4 milyon TL’sini harcadığı ortaya çıktı. Ayrıca yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Keçiören’de yüzde 2'lik bir kesime yani 2012 kişiye et desteği verildiği belirlendi.

Yavaş'tan farklı vaadi yok

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankaralı çiftçiye 2022 yılında yaklaşık 17 bini aşkın üreticiye toplam 50 milyon lira tutarında mazot desteği yapıldığını açıklamıştı. Altınok'un seçim vaatleri arasında da tarıma destek verecekleri, 500 litre ile 1 ton arası çiftçiye mazot desteği sağlayacakları kaydedildi. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu şu günlerde 1 ton mazot yaklaşık 41 liradan 42 milyon liraya tekabül ediyor. Yavaş'ın 2022 yılında yapmış olduğu 50 milyon liralık mazot desteğinin oldukça altında kalıyor.

Murat Kurum da ekonomik krizin farkında

Ankara’nın yanı sıra AKP’nin seçimlerde çok önem verdiği İstanbul’da da durum aynı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığa geldiği 2019'dan önce üniversite ve lise öğrencilerine burs verilmiyordu. İmamoğlu, 'Genç Üniversiteli' kampanyası ile öğrencilere burs vermeye başladı. AKP İstanbul Adayı Murat Kurum da benzer bir vaat de bulunarak aslında var olan ve çözülememiş olan ekonomik krizi mahalli yolla unutturmaya çalışıyor. Burs desteklerine devam edeceklerini belirten Kurum, "İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize aylık 10 bin lira eğitim bursu vereceğiz" dedi.

Kurum’un emeklilere vaadi

Kurum aynı zamanda Ankara’da CHP tarafından uygulanan emekliye destek projesini İstanbul’a taşıdı. Açıklanan vaatlere göre Kurum belediye başkanı olarak seçilirse emeklilere 2 bin 500 lira nakit desteği vereceğini açıkladı.

Anne Kart'ın kapsamını genişletme

Kurum’un CHP’den kopyaladığı bir başka vaat ise Anne Kart’ın çocuk sahibi babalara da uygulanması açıklaması olmuştu. Kurum 0-6 yaş çocuklara sahip babalara da ücretsiz ulaşım vaadi verdi.

Anne Kart projesi İmamoğlu tarafından dile getirildiğinde bizzat Erdoğan tarafından tepki ile karşılanmıştı. Erdoğan, İmamoğlu’na “kimin parasını kime veriyorsun” diyerek projeyi eleştirmişti.

Genel seçim vaatleri yerel seçime taşındı

Ayrıca AKP’nin genel seçim vaatlerinden olan ‘yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi’ sözü de yerel seçim kampanyasına dahil edildi.

Kurum’un genel seçimlerden devraldığı bir başka vaadi ise “yeni evlenecek gençlere 50 bin lira beyaz eşya yardımı ve ilk işini kuran gençlere 100 bin lira hibe.” Beyaz eşya fiyatlarında döviz kuru nedeniyle rekor artışlar yaşanmıştı. Bu vaatlerde genel seçim öncesi hükümetin açıkladığı program içinde yer almıştı.