"AKP'nin muhafazakâr erkek yöneticileri kadın amirlerden talimat almaya alışkın değil"

"AKP'nin muhafazakâr erkek yöneticileri kadın amirlerden talimat almaya alışkın değil"
Londra Enerji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Yetkin Report yazarı Mehmet Öğütçü bugünkü yazısında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başarılı olabilmesi için güçlü siyasi bir desteğe ihtiyacı olduğunu...

Londra Enerji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Yetkin Report yazarı Mehmet Öğütçü bugünkü yazısında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başarılı olabilmesi için güçlü siyasi bir desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Öğütçü, Erkan'ın kadın olmasının da muhafazakâr erkeklerden oluşan üst düzey bürokraside sorun yaratabileceğine işaret etti.

Erkan'ın kadın olmasına dikkati çeken Öğütçü "Yeni başkanın kadın olması sevindirici. Dışarıya olumlu bir imaj yansıtmaya başladı; müzakerelerin daha ılımlı geçmesine de fırsat verebilir.

Aynı zamanda ne yazık ki Türkiye gerçeğinde dezavantaj yaratma potansiyeli var. Çünkü AKP’nin bütün kurumları muhafazakâr üst düzey erkek yöneticilerle dolu. Kadın amirlerden talimat almaya, karşı cinsle eşit düzeyde aynı göz hizasında çalışmaya pek alışkın değiller. Kabinede sadece bir kadın bakan var, o da aile işlerinden sorumlu.

Gaye Erkan’ın parlak geçmişe sahip genç (41 yaşında) bir kadın yönetici olması hem muhatap olduğu diğer devlet kurumları hem de kendi kurumunda çıkabilecek ek zorluklara karşı hazırlıklı olmasını gerektiriyor." dedi.

Öğütçü yazısının devamında şunları kaydetti:

"Unutmayalım ki, Erkan’ın altında çalışacak son derece yetkin, çoğu doktorasını yurtdışında yapmış, deneyimli bir Merkez Bankası ekibi var.

Kurumlara dışardan atamalar genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Özellikle TCMB için değil, genel olarak söylüyorum: devlet kurumlarına dışarıdan atamalar o kurumlardaki koridor manevralarını, Bizans oyunlarını daha anlamadan ekarte ediliyor.

Kurum, dışardan geleni hazmetmekte isteksiz davranır, test eder, sürekli sorgular, rahatsızdır. Kimileri dedikodular, iftiralar ile altını boşaltmaya çalışır. Dışardan gelen de aynı şekilde yakın ekibini beraberinde taşıyamıyorsa kendini yalnız hisseder, kuruma ve kadrolara yeterince güvenemez, tedirgindir, sertleşir, çaresizlikten zorbalığa bile meyledebilir.

Hele bir de en tepeden güçlü siyasi destek gelmez, sadece görüntüyü kurtarmak için kerhen desteklenirse. Desteklemek yetmez, çözüm önerilerimizi, telkinlerimizi kapalı kapılar ardında yetkin ve etkin olanlara vermemiz de gerekiyor.

Erkan, tabii ki ithal ürün değil; Istanbul’da okumuş, Bizans mirasından payına düşenle entrikalara alışkındır. Yeter ki cumhurbaşkanı, bakanlar, medya ve kamuoyu doğru yaptığı işlerde gerçekten arkasında dursun. Uluslararası finans oyunculari ile iletisim ve pazarlık konusunda cok kişiden daha deneyimli. İçeride arkası sağlam olursa dışarıda başarılı olması daha kolaylaşır.

Hazine ve Ekonomi Bakanı ile tam senkronize olması da gerekecek, istendiği kadar “Merkez Bankası bağımsız olmalıdır” dense de. Özellikle de içinde yaşadığımız ortamda. Mehmet Şimşek’in Merkez Bankasına önerdiği ve Twitter üzerinden destek verdiği Erkan ile çalışma geçmişi olup olmadığınıysa henüz bilmiyoruz."

Yazının tamamı için tıklayın