Alaattin Aktaş: Fiyatları ayarlama olanağına sahip kesim enflasyonun sona ermesini istemiyor

Alaattin Aktaş: Fiyatları ayarlama olanağına sahip kesim enflasyonun sona ermesini istemiyor
Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, fiyatları belirleme yetkisi olan kişilerin enflasyondan memnun olduğunu dile getirdi. Aktaş "Gerekçe hiç değişmiyor; “Ama dolar” ya da “Ama maliyetler artıyor” falan, filan...İşte...

Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, fiyatları belirleme yetkisi olan kişilerin enflasyondan memnun olduğunu dile getirdi. Aktaş "Gerekçe hiç değişmiyor; “Ama dolar” ya da “Ama maliyetler artıyor” falan, filan...İşte perakende fiyatlarını diledikleri gibi ayarlama olanağına sahip kesim enflasyonun sona ermesini hiç mi hiç istemiyor. Çünkü onlar enflasyondan besleniyor, hatta enflasyonun daha yüksek oranlarda seyretmesini istiyor. Yüzde 20 dolayında bir enflasyonda uygulanabilecek kar marjı ile yüzde 80-90 enflasyondaki kar marjı bir olur mu?" dedi.

Aktaş söz konusu grubun ücretli çalışan kesimlerine yapılan zamlardan istifade ettiğine dikkati çekerek şöyle dedi:

"Onlar zammı bekliyor ama fiyatları istediği gibi ayarlayabilen kesim var ya, onların gözü de bu zamlarda. İşçiye, memura, emekliye verilecek zammın bir kısmını anında geri alabilmek için pusuda bekliyorlar. Sabit gelirlilere zam mı yapıldı, değişsin etiketler...

Serbest piyasa mı var, tamam; isteyen istediği kar marjını uygulasın ama o karın vergisini de versin. Yani kamu o vergiyi alsın, alabiliyorsa ya da daha önemlisi almayı gerçekten istiyorsa.

Ama yok; bizde vergi dediğin kazançtan değil, harcamadan alınır; gelir düzeyine bakmaksızın herkesten aynı oranda alınır. Türkiye de bu vergi düzeniyle hiçbir zaman rahat nefes alamaz, üç beş yılda bir tıknefes olup kalır. Gerçi bütçe açısından artık astımlı gibi olduk, hiçbir yıl rahat nefes alamıyoruz ya... "

Yazının tamamı için tıklayın