Alaattin Aktaş: İç borçlanmanın neredeyse 3'te 1'i döviz cinsi

Alaattin Aktaş: İç borçlanmanın neredeyse 3'te 1'i döviz cinsi
Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Hazine iç borçlanmasında döviz cinsi borçlanma payının yüzde 30'a dayandığını yazdı.Aktaş, "Hani TL dururken dövizle iş yapmamak gerekirdi!" başlıklı yazısında "Haziran sonunda...

Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Hazine iç borçlanmasında döviz cinsi borçlanma payının yüzde 30'a dayandığını yazdı.

Aktaş, "Hani TL dururken dövizle iş yapmamak gerekirdi!" başlıklı yazısında "Haziran sonunda 1 trilyon 845 milyar TL cinsi, 730 milyar da döviz cinsi iç borç bulunuyor. Buna göre toplam iç borcun yüzde 28.3’ü döviz cinsi. Bu, 2021’in kasım ayındaki yüzde 30.1 ve aynı yılın aralık ayındaki yüzde 29.4’ten sonraki en yüksek oran. Döviz cinsinin payı haziran sonunda yüzde 28.3 ama bu oran bugünlerde yüzde 29.2’ye ulaşmış bulunuyor. Üstelik yüzde 29.2, döviz cinsi borcun hiç artmadığı varsayımıyla bulunan bir oran. Yani yalnızca kur artışı yaklaşık bir puanlık bir pay artışına yol açtı. " dedi.

Döviz cinsi borçlanmanın yanlış faiz oranı belirlemekten kaynaklandığını belirten Aktaş şöyle devam etti:

"Sahi Hazine niye sonuçta TÜFE’ye endeksli ya da döviz cinsinden borçlanmak zorunda kalır ki? Yanıtı çok kolay, eğer faizi yanlış belirlerseniz, bizde yaşandığı gibi olması gereken düzeyin altında belirlerseniz size kimse o faizle borç vermeye yanaşmaz. Borçlanmak da kaçınılmaz olduğuna göre işte böyle yan yollara sapar ve döviz cinsinden borçlanır, iç borcun neredeyse üçte birini dövize bağlamış olursunuz."

Yazının tamamı için tıklayın