Alaattin Aktaş: Sonbaharda doğalgaz yüzde 351 artmış gibi işlem görecek, seçim öncesi indirim şaşırtıcı olmaz

Alaattin Aktaş: Sonbaharda doğalgaz yüzde 351 artmış gibi işlem görecek, seçim öncesi indirim şaşırtıcı olmaz
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, doğal gazdan kaynaklı indirimin ve baz etkisinin sona erdiğini yazdı. Aktaş kış aylarında doğal gaz kullanımının artacağını hatırlatarak "TÜFE’yi yukarı yönlü çok büyük baskı altına...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, doğal gazdan kaynaklı indirimin ve baz etkisinin sona erdiğini yazdı. Aktaş kış aylarında doğal gaz kullanımının artacağını hatırlatarak "TÜFE’yi yukarı yönlü çok büyük baskı altına alacak. 2024 yerel seçimi de yaklaşmışken kışa girerken koşullar elverdiği takdirde doğalgazda bir indirime gidilmesi hiç şaşırtıcı olmayacak" dedi.

Aktaş, Karadeniz doğal gazının 1 ay süreyle ücretsiz kullandırıldığını ve geri kalan aylarda da 25 metreküpüne kadar olan kullanımlardan ücret alınmayacağını hatırlatarak, "Doğalgaz fiyatı eksi dikkate alınamayacağına göre artık baz etkisi ortadan kalktı. Haziranla birlikte, fiyat düşürülmediği takdirde, TÜFE’de doğalgaz kaynaklı herhangi bir gerileme söz konusu olmayacak. Hatta aylık tüketimi 25 metreküpün üstünde olan illerin etkisiyle bir artış görülecek" ifadelerini kullandı.

Doğal gaz metreküp fiyatının nisan ayında 5,72 lira olduğuna dikkati çeken Aktaş, kış aylarında doğal gaz kullanımının artmasıyla faturaların da kabaracağına işaret ederek durumu köşesinde şöyle anlattı:

"TÜİK’in 29 Mayıs’taki açıklamasında da işaret ettiği gibi TÜFE’de doğalgazdan kaynaklanacak yukarı yönlü asıl etki kullanımın arttığı kış aylarında gözlenecek.

Fiyat şimdiki düzeyde, yani 5,72 lirada sabit kalsa bile aylık 30 metreküp kullanım durumunda birim fiyat 0,95 lira olarak dikkate alınacak. Yoğun kullanım başlayan aylara gelindiğinde aylık tüketimin bir anda 100 metreküp dolayına çıktığını düşünün, ilk ay birim fiyatta büyük bir sıçrama görülecek. Aylık 100 metreküplük kullanımda katsayı 0,75 (25/100=0,25 ve 1-0,25=0,75) olacak. Bu durumda doğalgazın metreküp fiyatı (5,72x0,75) 4,29 liraya çıkacak. Aylık 30 metreküplük kullanımda 0,95 lira olan metreküp fiyatı, aylık kullanımın 100 metreküpe çıkması halinde bir anda yüzde 351 artmış gibi işlem görecek.

Bu da haliyle kışa girilirken TÜFE’yi yukarı yönlü çok büyük baskı altına alacak. 2024 yerel seçimi de yaklaşmışken kışa girerken koşullar elverdiği takdirde doğalgazda bir indirime gidilmesi hiç şaşırtıcı olmayacak."

Yazının tamamı için tıklayın