Alaattin Aktaş: Yabancı yatırımcı TL değer yitirsin ister, öl vatandaş öl

Alaattin Aktaş: Yabancı yatırımcı TL değer yitirsin ister, öl vatandaş öl
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, döviz kurunun 8 ayda 2 lira arttığını dün ise 1 günde neredeyse 2 liraya yakın artış kaydettiğini belirtti. Aktaş, dövizin seçim öncesine kadar baskıyla tutulduğunu ifade ederek "Baraj kapakları...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, döviz kurunun 8 ayda 2 lira arttığını dün ise 1 günde neredeyse 2 liraya yakın artış kaydettiğini belirtti. Aktaş, dövizin seçim öncesine kadar baskıyla tutulduğunu ifade ederek "Baraj kapakları biraz daha açıldı" dedi.

Yeni ekonomi yönetiminin döviz artışıyla yabancı çekmeyi hedeflediğini belirten Aktaş, yabancının kar etmek isteyeceğini bu sebeple de düşük TL isteyeceğini belirterek şöyle yazdı:

"Yani bu da değeri iyice düşürülmüş Türk parası demektir. 

Türk parası değer yitirsin ki, örneğin 6 Haziran’da 1 milyon dolar getirdiğinde 21.5 milyon lira elde edecek yabancının eline yine 1 milyon dolar karşılığında 7 Haziran’da yaklaşık 23.5 milyon dolar geçsin. 

Baraj kapaklarının dün bir ölçüde açılmasının altında hem Merkez Bankası’nın artık satacak adeta tek bir dolarının bile kalmaması, hem de yabancıyı çekme yönünde adım atma gerekliliği yatıyordu. 

Şimdi senaryo üç aşağı beş yukarı belli... 

Kur biraz daha artar, görece yüksek kurdan TL’ye geçiş yapan yabancı hisse senedi piyasasına girer, bu arada Merkez Bankası yönetimi değişir ve faiz artırımı yapılarak borçlanma kağıtlarının fiyatının düşmesi sağlanır ve böylece bir başka yatırım alanı olarak devlet iç borçlanma senetleri piyasası cazip hale getirilir..."

Bu durumun artan maliyetle fiyatları yukarı çekeceğini belirten Aktaş "Öl vatandaş öl" diyerek şöyle dedi:

"Döviz kurundaki artışa bağlı olarak ithal ürünlerin fiyatı artacak. En başta gelen ve dövizdeki harekete ilk tepki verecek kalem de akaryakıt fiyatları. Akaryakıt, yurt dışı piyasalardaki ürün fiyatlarında hızlı bir geri çekilme olmadığı takdirde bugün-yarın yüklü bir zamma konu olacak, bu kaçınılmaz. 

Akaryakıta gelecek zam zaten tek başına tüm mal ve hizmet fiyatlarını etkileyecek. "

Yazının tamamı için tıklayın