Almanya'da gençlere 200 euroluk Kültür Kartı

Almanya'da gençlere 200 euroluk Kültür Kartı
Almanya’da 18 yaşına basan ya da basacak olanlara 200 euro değerinde Kültür Kartı verilmeye başlandı. Gençler kartla müze, tiyatro, konser ya da sinemaya gidebilecek, kitap ve enstrüman alabilecek.Almanya'da 18 yaşına giren gençlerin...

Almanya’da 18 yaşına basan ya da basacak olanlara 200 euro değerinde Kültür Kartı verilmeye başlandı. Gençler kartla müze, tiyatro, konser ya da sinemaya gidebilecek, kitap ve enstrüman alabilecek.

Almanya'da 18 yaşına giren gençlerin çoğuna anne-babası, büyükanne, büyükbabası ya da akrabaları tarafından artık reşit olduğu için harçlık verilir ve "Bu harçlıkla güzel bir şeyler yap, tadını çıkar" denir. Bu kez reşit olan ya da olacak gençlere harçlık hükümetten geliyor. Bu yıl 18 yaşını dolduran ya da dolduracak olan gençlere 200 euro maddi destek sunuluyor, ama para olarak değil, Kültür Kartı (KulturPass) olarak.

Gençler, bu karttaki 200 euro ile kültür ve sanat etkinliklerine katılabilecekler. Örneğin, müzeleri gezebilir, sinema, tiyatro veya konserlere gidebilirler. Kartın kapsamı sadece bununla sınırlı değildir. Gençler, karttaki 200 euro ile kitap veya enstrüman satın alabilirler. Ancak, bu kart sadece gençlerin bizzat ziyaret ettikleri etkinlik veya mağazalarda kullanılabilir. Örneğin, çevrimiçi kültür ve sanat alışverişleri veya online abonelikler için geçerli olmayacak.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Kültür Kartı ile amaç, uzun pandemi dönemi sonrası hem gençleri yeniden sosyal alana cekmek, kültür ve sanata ilgilerini teşvik etmek. Bunu yaparken yine pandemi döneminde kan kaybeden yerel kültür ve sanat merkezlerini, sanatçıları, kitapçıları ve bu alanda faaliyet yürüten tekelleşmemiş kurumları yeniden canlandırmak.

14 Haziran'da uygulaması başlayan Kültür Kartı simdilik bir pilot proje. Projede yer almak, gençlerin Kültür Kartı ile tercih edebilecegi etkinlikleri veya hizmetleri sunmak için 12 Haziran'a kadar müze, tiyatro gibi 4 bin 900 kültür-sanat kurum ya da kuruluşu kayıt oldu. Gençler için bu kart kapsamında yaklaşık bir milyon 600 bin farklı etkinlik mevcut.

Gençlerin Kültür Kartı uygulamasından yararlanmak için yapmaları gereken, aplikasyon ya da internet üzerinden kimlik bilgilerini girerek kayıt olmak. Almanya'da ikametgahı bulunan, 2005 yılında doğan bütün gençler bu haktan yararlanabilecek. Merkezi Wiesbaden'da bulunan Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre Almanya'da bu yıl 18 yaşını dolduracak yaklaşık 750 bin genç var.