Asgari ücret açlık demek

Asgari ücret açlık demek
Asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren 8.500 liraya çıkarılmıştı, “Tarihi rekor” övünmeleriyle ama asgari ücretli dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyor kısa sürede. Artık asgari ücretli bir aile karın tokluğuna bile çalışamıyor...

Asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren 8.500 liraya çıkarılmıştı, “Tarihi rekor” övünmeleriyle ama asgari ücretli dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyor kısa sürede. Artık asgari ücretli bir aile karın tokluğuna bile çalışamıyor çünkü yüksek enflasyon hızla maaşı eritiyor, sağlıklı beslenme hayal oluyor.

Çalışma bu kez Türk-İş’ten. Türk-İş’in verilerine göre, açlık sınırı olarak bilinen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 9 bin 425,15 TL'ye yükseldi. Gıda enflasyonu şubatta aylık yüzde 6,32, yıllık ise yüzde 107,02 olarak gerçekleşti.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 30 bin 700,83 TL'ye yükseldi.

Açlık sınırı geçen ay 8 bin 864 TL'ye yükselmiş ve asgari ücret olan 8 bin 500 TL’yi geride bırakmıştı. Şubat ayı enflasyonu, asgari ücret ve açlık sınırı makasının açılmasına neden oldu.